pondělí 19. listopadu 2018

Krakovec, Senecká hora, Krašov na kole

27. 8. 2018
76 km
Náročnost: Velká
Převýšení: 1100 m
Terén: Místy náročné singly, lesní cesty

Hlohovice – Hlohovičky – Mlečice – Podmokly – po zelené Zvíkovec – U Bartoňů – Slabce – Skupá – Tytry – Pavlíkov – rozhledna na Senecké hoře – Hvozd – Malinová – po červené Zhoř, hrad Krakovec – po CT 0043 Šípy, Milíčov, Uhrovic mlýn, Slatina, Chříč – po zelené Studená, Dolany, Hlince, Všehrdský potok, zřícenina Krašov – po žluté Rohy – Kozojedy – Liblín – Bujesily – Nový mlýn – Svinná – Hlohovice


Vezl jsem Barču na svatbu do Hlohovic a využil příležitosti k výletu po kraji poněkud vzdálenějším od Plzně. Mám takové „zapomenuté“ kraje moc rád. Vytipoval jsem si nejméně tři cíle, tak honem, ať to stihnu.

První cíl byl až skoro v polovině výletu, takže to mam kus…z Hlohovic jedu po naprosto nefrekventované silničce do Hlohoviček. Po dlouhé době není zrovna horko, nebe těžké a hodně fouká-zatím v můj prospěch. Do Mlečic vede taková asfaltka, kterou auta ani nesmí používat, trochu se vlní, ale odsýpá to. Za Mlečicem odbočuji vpravo na štěrkovou cestu do Podmokel, odkud prudce sjíždím po zelené náročnějším sjezdem do Zvíkovce, až k Berounce. Za řekou hned v první vracečce pokračuji rovně, sjíždím ze silnice, přejíždím i Modřejovický potok, až „U Bartoňů“ odbočuji do kopce a doufám, že cesta bude pokračovat. Ano, je průjezdná, projede se chatami a dál prudce stoupá a následuje velmi pěkný úsek lesem a poté i polem do Slabců. Zde musím asi dva kilometry po větší silnici. K tomu se přidává protivítr a z poprchávání se stává déšť. Vracet už se nebudu, tak jedu dál. Ve Skupé už se mi to ale zdá neúnosné a chvíli čekám.

Naštěstí déšť za chvíli polevuje a tak pokračuji polní cestou do Tyter. Za nimi, po táhlém stoupání na Křižovatce s velkým K musím po hlavní do Pavlíkova. Tady je tedy pěkně mokro a s každým projíždějícím autem se sprcha zdvojnásobí. Konečně jsem na dohled rozhledně Senecká hora. Zbývá „jen“ asi kilometr do táhlého kopce proti silnému větru. Na rozhlednu je volný vstup a aktuálně je zde velká zima. Po dostatečném pokochání se kousek vracím a prudkou otočkou vpravo po polní cestě jedu vrstevnicově do Hvozdu, poté po silničce do Malinové. Následuje úsek po polní cestě po červené turistické, která je lemována množstvím právě dozrávajících švestek a jablek. Bohužel se před Zhoří jede mezi opadanými přezrálými blumami, takže všechno kolem pěkně nechutně létá.

Zbývají už jen 2 km k highlightu dnešního dne-hradu Krakovci. Nejhezčí je asi most před hradem a poloha samotného hradu. Párkrát jsem celý ostroh objel a pak stoupal po CT 0043 do Šípů. Ačkoliv se jedná o malou úzkou asfaltku, většina návštěvníků jezdí autem právě tudy. No musim přiznat, že vzhledem k pokročilému času jsem se bál pokračovat po červené, protože takhle jsem jel do Milíčova po nudné silnici. Zpestření představují serpentiny do údolí Javornice a úbytek sil zas zajistí stoupání do Slatiny. Most zpátky na druhý břeh je ale až v Liblíně, to mam ještě pěkně daleko. V Chříči se nezdržuji, ačkoliv jsou tam pivní slavnosti. Pokračuji po zelené přes Studenou do Dolan, které se „proslavili“ megalomanským projektem monstrózního krytu, který je bez užitku a využití. Za Hlincemi se stoupá a horší se cesta-řekl bych konečně… Následuje poměrně náročný sjezd, při kterém ztratíte dobrých 150 výškových metrů. Pak se jede přes kilometr podél řeky po modré.

Poztrácené výškové metry začnete velmi rychle sbírat po žluté ke Krašovu-s kolem na zádech. Z Krašova je nádherný výhled na celé údolí a odtud se konečně dá jet v sedle a stoupavě do Rohů. Do Kozojed jsem využil cestu vlevo v půli cesty na Zimohráz. Konečně se sjezdem dostávám do Liblína a můžu zvesela prudce a pak extrémně prudce stoupat k Hornímu Liblínu. Teď jsem docela rád za pouhý mírný do Bujesil. Už nevymýšlím žádné skopičiny, šero je celý den a stmívání se blíží, jedu tedy po malých silničkách (a CT 352) k Novému mlýnu. Zde mě naštěstí čeká poslední významnější stupání, cítím se už nějaký unavený, ačkoliv jsem ujel jen kolem 75 km. Ze Svinné do Hlohovic je to přes nevýrazný kopec.

Tak splněno, moc pěkný výlet, 76 km, průměrná rychlost nic moc, 18,8, ale značných 1500 m nastoupáno.


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Hrad Krakovec
Hrad Krakovec

Rozhledna na Senecké hoře

Zřícenina Krašov

Berounka z Krašova

Žádné komentáře:

Okomentovat