úterý 29. ledna 2019

Býkov z Plzně na kole

18. 11. 2018
51 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 1300 m
Terén: Lesní cesty, singly

Plzeň-Bory - Na Hvězdě - CAN - Zámeček - po zelené Košutka - po modré Pod Krkavce - Ledce - Dubský mlýn - Horní Bříza - po zelené Býkov - Hromnice - Česká Bříza - Nad Drahotínským rybníkem - Dolanský mlýn - Dolanský most - po zelené Bukovec - po CT 3 u sv. Jiří - Masarykův most - po NS Údolím Berounky Štruncovy sady - Plzeň-centrum - Depo 2015 - zimní stadion - Plzeň-Bory


Podobnou trasou jsem vyjížděl i předchozí den, ale to holt přežiju:D Mělo být zataženo a větší zima, než včera, takže jsem si neplánoval nic velkého. Nakonec jsem dojel až na Býkov a překonal vzdálenost 50 km.

Z Bor jsem tedy vyrazil k Area Bory a pak na sever přes Hvězdu a k autobusovému nádraží. Poté po CT 37 k nové lávce přes Mži za zoo. Musím si užít pěkných cestiček, dokud ne nepřetne (a předpokládám zruší) západní obchvat, tak stoupám k Zámečku a pokračuji prudkou stojkou k zelené turistické značce. Pod Sylvánským vrchem pokračuji na Košutku, nad Globusem směřuji ke Krkavci a po vjezdu do lesa se spojuji s modrou, po které se protáhnu terénem až na rozcestí Pod Krkavcem. Stáčím se na chvíli vlevo, ale pak podél lesa na Ledce. Sjíždím až do vsi, za kostelem se stáčím doprava k zemědělskému družstvu a po polní cestě jsem rychle u Dubského mlýna.

Od Dubského mlýna je třeba kousek stoupat chatovou oblastí, pak se ale cesta srovná a za chvilku jste v Horní Bříze. Ta je pěkně roztahaná a nechci ji projíždět po silnici celou, tak jedou kolem stadionu pod trať, kde začíná zpevněná lesní cesta. Připojují se naučné stezky z jihu a všechny ústí u nádraží. Odtud na Býkov se držím zelené-zpočátku po silnici, za hlavní tah na Most, pak před železničním mostkem je třeba odbočit vpravo a stoupat lesem. K "zámeckému statku" se tedy sjíždí, je tu ale nějaká špatná cesta, zaházená větvemi. Začíná se trochu zatahovat a ochlazovat, rychle tedy pokračuji do Hromnic.

Ve stoupání ke kapli sv. Prokopa se zahřejete, kousek za ní pak vyzkoušejte ulici vlevo a pokračujte na louku, která klesá až k potoku Třemošná. Já ji znám z pohledu zespodu, ale snad nikdy jsem tu nejel. S brodem jsem trochu váhal, ale nakonec mě ani 5°C neodradilo. Po cestě přes louku se dostávám na kraj Žichlic. U soukromého rybníku objíždím pozemek sakra prudkým stoupáním. Bohužel nahoře zjišťuji, že zde žádná cesta nepokračuje, dolu ale nepojedu za žádnou cenu:D Tak musím přes pole-naštěstí sklizené a zmrzlé. Asi za 300m jsem na nedávno objevené cestě do České Břízy, která mě hodně baví. Vyjíždím u kaple sv. Petra a Pavla a rozhodl jsem se pak pro místní modrou turistickou značku vedoucí k Drahotínskému rybníku.

Minimálně podruhé jsem si chtěl zkrátit kopec a cestu od rozcestí Nad Drahotínským rybníkem, ale znovu jsem si téměř nic neušetřil, údolíčko protíná směrem k Dolanům potok a žádná cesta tam nevede. Tak jako tak jsem tedy ztratil všechnu výšku a znovu stoupal přes kopec, abych sjel k Berounce. Pěší mohou přes stále uzavřený Dolanský most a tak jsem se vracel po singlu nad Berounkou po zelené turistické značce. Naprosto parádní, dnes bez lidí. U rozcestí Zábělá-podjezd je oficiálně zavřená lávka přes koryto kvůli špatnému stavu, nicméně projít se dá. Do Bukovce už jsem pár lidí potkal, to není na úzké pěšince moc příjemné. Z Bukovce zbývají do Plzně po CT 3 kolem téměř dokončeného železničního tunelu asi 2 km. Vracet se chci přes Masarykův most po NS Údolím Berounky ke Štruncovým sadům.

Podél řeky projíždím centrem města až k Depu 2015 a na Bory zbývá stoupání kolem zimního stadionu za nemocnicí. 51 km na závěr cykloroku, překvapivých více jak 1300 nastoupených metrů a průměrná rychlost 18,6 km/h.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Dvůr Býkov

Žádné komentáře:

Okomentovat