úterý 1. června 2021

Skalka Melicharka

19. 5. 2021
51 km
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 750 m
Terén: Lesní a polní cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - U Prazdroje - po NS Údolím Úslavy Božkov - Ve Višňovce - vyhlídka Božkov - vyhlídka Háje - betonárka Letkov - Na Kocandě - rybník Pod Tymákovem - Tymákov - Lhůtský potok - Lhůta - Svidná - Melicharka - Nový rybník - Sedlec - po zelené Starý Plzenec - sv. Blažej - Koterov - po CT 2151 Buková - V Pytli - Božkov - Sušickou ulicí Slovany - Lobezskou ulicí centrum - Lochotínská lávka - Pod Záhorskem


Pravidelné přeháňky sice nedávají moc nadějí na to, že nezmoknu, ale nebudu přeci dřepět kvůli tomu doma. Dám kratší výlet, kolem 45 km a pojedu ke skalce Melicharce u Svidné. Ze Záhorska sjíždím ke Mži a kolem Štruncových sadů stoupám k Prazdroji. Za Baumaxem sjíždím k Úslavě, podél níž po NS Údolím Úslavy pokračuji až ke střelnici do Božkova. Pak nepokračuji přímo po cyklotrase, ale objíždím louku a sad po břehu řeky. Ulicí Ve Višňovce jsem dojel pod rekultivované odkaliště popílku.

Chtěl jsem vyjet k silnici na Letkov po dříve docela hojně využívané pěšině do kopce na jih, ale několik let tu byla aktivní skládka a jaksi se skrz ní nedalo moc dobře dostat, tak pěšina zarůstala. Nakonec jsem ji objevil, skládka už je srovnaná a pěšinka zůstala na svém místě. Jen už je tak zarostlá, že na kole je problém ji projet. K odbočce silnice na vyhlídku nad Božkovem jsem se ale dostal😊 Pokračuji tedy do kopce k jedné vyhlídce a kousek za ní odbočuji vlevo na polní cestu vedoucí k další, na kopci Háje. K mémo překvapení se dá projet bývalým lomem. Vzhledem k deštivému počasí je vše rozbahněné, ale jinak bez problému sjedete velmi prudkým svahem k silnici na Starý Plzenec. Po té pokračuji jen než ze mě opadá bahno, asi 400 m, poté odbočuji vlevo na obslužnou cestu dálnice, která strmě stoupá nad Letkov. Dálnici přejíždím po silničním mostu a hned odbočuji kolem betonárky doleva. 

Na druhé odbočočce do lesa se vydávám za dobrodružstvím opět do bahna. Chtěl bych zjistit, zda se nedá dostat k plotu lomu tak blízko, aby na něj byl výhled. Bohužel nikoliv. Cesty jsou zde v lese vedeny podivně, ale to už vím. Jenže dnes jsou i jednou velkou bahenní lázní-nic moc. Objíždím tedy půl polesí, než se dostanu ke žluté turistické značce Na Kocandě. A ta je úplně nejhorší, po té dnes teče naprosto regulérní potok a jak vím, nejvíc to bývá rozbahněné dole, kde vzníká i za mnohem sušších dní rybníček. Je to sice zábavné, ale pokud chci na sobě zanechat aspoň kousek suchý, musím jet jak s hnojem.

Na obvykle prašné cestě k silnici před Tymákovem je dnes také jaksi šťavnato😀 Nedám si říct a po sto metrech na silnici odbočuji vpravo k rybníku Pod Tymákovem, za jehož hrází začínám stoupat vzhůru do polesí Sutice. Taky vím, že zde cesty mapě neodpovídají a znovu jsem netrefil tu správnou cestu, kterou jsem chtěl. Vyndavám tedy mapu a-co to, kde mám pláštěnku na batoh? Zpět na úplný kraj lesa se stejně musím vrátit, ale nikde nic, ale nad Božkovem jsem na té zarostlé pěšince zachytil o nějakou větev, že by tam? Upravím tedy trasu a budu se tamtudy vracet.

Teď ale mířím malou cestou k Tymákovu. Je zajímavé, že zákon stanoví, že se nesmí stavět v ochranném pásmu 50 m od lesa. Asi tak polovina staveb z posledních deseti let je v Tymákově lesu blíže. Projíždím tedy touto novou zástavbou na Lhůtu, jenže o něco jižnější cestou než obvykle. Původně jsem takhle chtěl jet, později jsem to zamítl, že po dešti je blbost jet přes Lhůtský potok. No a nakonec jsem k němu stejně sjel. Pěšina ale nakonec skončila a ta druhá, lepší, byla úplně zničena při těžbě. Do toho nepořádku se tedy pouštět nebudu. Kousek se vracím a projíždím na louku, kudy se dostanu k obvyklé cestě do Lhůty. Za vsí jen křižuji silnici a vjíždím do PP Kornatický potok, kudy vede pěkná lesní cesta na Svidnou. No, vedla, masivní těžba ji změnila v bahenní dálnici a tak je i těžko průjezdná. Později se naštěstí mění v pěšinku, po té už se jede dobře.

Ze Svidné pokračuji na jihozápad, nejmenší cestou asi z šesti, které odtud vedou. Nedá se jet opět moc rychle kvůli potoků m na cestě. Nic na tom nemění ani sklon cesty, voda je dnes zkrátka všude. Zanedlouho se ale cesta stáčí na západ, stoupá a odkrývá výhled na Radyni nalevo a napravo je skalka Melicharka (se zbytkem zatáčky nějakého punkového trailu). Mírným sjezdem se vracím k silnici na Rokycany, opět ji jen křížím a pokračuji lesní cestou k chatkám. Koukám, že je tu nějaká nově zpevněná zkratka ke Šťáhlavům, to budu muset někdy vyzkoušet. Teď ale sjíždím k Novému rybníku. Ženou se mraky a začíná pršet, snad to nebude průtrž, jak to vypadalo na vyhlídce na Radyni.
 
Ze Sedlce do Plzence jedu přes řeku po zelené. Z náměstí jsem chtěl po NS Staroplzenecká, ale sjel jsem do Luční ulice, která ústí v polní cestu a vlastně mě stejně dovede ke sv. Blažeji. Asi nakonec dobře, protože je tu vše utopené v bahně a naučná stezka vede horší cestou. Na cyklostezku jménem Nuda se nechystám, naopak využívám cest kolem drenáží mezi lukami. Bohužel stopu najetou nemám a tak musím jeden z potoků obtížně přeskakovat. Jinak se to ale vyplatilo😏
 
Do Koterova dojíždím po CT 31. Ještě jsou vidět zbytky povodně, před 14 dny celá tahle cyklostezka byla pod vodou. Z Koterova stoupám po silničce k vyhlídce nad Božkovem a od křižovatky se silnicí na Letkov sjíždím pěšinkou ke skládce, kde skutečně leží ztracená pláštěnka na batoh. Abych ovšem nejel stejnou cestou, vracím se k silnici a v prudkém sjezdu v Božkově, jak jsem zjistil při návratu domů, mi musel ten kryt opět uletět🙈 To se tedy vyplatilo.
 
Říkám si, že most v Sušické je uzavřený, tak pojedu podchodem ve Sládkově a když tam vystoupám, tak co...je taky zavřený. Objízdná trasa má náhodně rozmístěné značky a netuším kam vede, vzal jsem to přes ten most v Sušické, už přes něj jezdila i auta. A protože se blíží intenzivní déšť pospíchám Lobezskou ulicí k nádraží a přes centrum Plzně k Lochotínské lávce, abych byl co nejdřív doma. Hodně zabahněných 51 km, ale krásný čerstvý vzduch a příjemná projížďka, bohužel průměrná rychlost celkem pochopitelně jen 16,3 km/h😃
 
 
 
Skalka Melicharka u Svidné

Výhled na Radyni od Melicharky

 
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat