čtvrtek 20. října 2022

Krušné hory na kole - Jáchymov, Klínovec

55 km
24. 7. 2022
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 1500 m
Terén: Lesní cesty
 
Abertamy - Východní Abertamy - Vršek - Skautský kříž - po žluté důl Eduard, Cihelna, Štola č. 1 - Šlikova věž - Freudenstein - Jáchymov - Suchá - po žluté Klínovec - po červené Neklid, Boží Dar - Tellerhäuser - po Kaffenberské cestě štola Johannes, Český mlýn - po CT 2004 Holubí skalky, Mílov - po CT 2004 Bludná - U Tetřeva - po zelené Abertamy


Po dlouhém výletu na Fláje jsem si v neděli připravil něco kratšího...až když jsem se vrátil s bolavými nohami, jsem si všiml, že jsem v nastoupaných metrech překonal hodnotu 1500😶 Takže to zas taková pohoda nebyla. Z Abertam vyrážím k Hřebečné do údolí Bystřice. Hned se zahřeju ve stoupání přes louku k Východním Abertamům. K CT 2002 nechci po silnici, takže jedu po cestě, kterou jsem projížděl v zimě na běžkách. No je to docela zarostlé, ale projet se dá a mám z toho větší radost, jen je to delší, dojel jsem vlastně až k Nové slatinské cestě. Od ní se tedy vracím k bývalému dolu Barbora. Po silnici projedu jen kolem kamenolomu a hned zas sjíždím na neznačenou cestu, která mě svede ke skautskému kříží nedaleko bývalého dolu a pracovního táboru Eliáš. Následuje úsek po žluté, k Horkému rybníku stoupám hezkým údolím, za ním mě čeká extrémně prudký výstup k dolu Eduard. To se v sedle nedalo. Nasedám tedy znovu na kolo a tak ještě mírně stoupám k Cihelně. Sjezd po žluté do Jáchymova je technicky náročný - kluzké kameny, místy potůček, prudký svah, zkrátka těžký terén. Po sjezdu nad dolem Svornost je krásná vyhlídka na Jáchymov. V západní stráni nad hlubokým údolím a Štolou č. 1 už to není daleko ke Šlikově věži a zřícenině hradu Freudenstein. Dále sjíždím k radnici a pak po NS O Radonu k lázním.

Zavzpomínat na staré časy jsem se rozhodl výjezdem na Suchou po zelené. Hned na začátku se vyskytl problém s nevyznačeným počátkem turistické trasy. Nakonec jsem se ale probojoval do lesa a stoupal extrémním kopcem vzhůru. Nebylo sice takové horko, ale jelo se tak ztěžka, že ze mě lilo. Kopec na hranici sjízdnosti, párkrát jsem si odpočinul, na jeden zátah bych to nedal. Pak už ale téměř nešlo nastoupit do pedálů. Dvakrát se křižuje trail Azur, samozřejmě lidé jedoucí shora absolutně nedávají pozor a ohledy, prostě jedou a nazdar nebo naopak stojí přes celou cestu. Naštěstí hned odbočuji na nefrekventovanou cestu nad Suchou, k bývalému skokanskému můstku. Kousek se dokonce sjíždí k obecními rybníčku, poté po žluté opět prudký nástup po rozvrtané cestě k Pašerácké cestě. Zde jsem to ještě vyjel, ale problémy jsem čekal v následujícím úseku k vrcholu Klínovce. To se potvrdilo, příliš prudký kopec ve spojení s kamenným korytem není úplně sjízdný. Všude v lese kolem trailů jsou vyježděné alternativní cesty. Příroda bezohledností lidí trpí, dříve klidný les se stal sjezdovkou pro ty, co vyjedou kopec lanovkou. V horní části už se zas dá jet, v protisměru potkávám docela dost turistů a na vrcholu je narváno - auty. Rychle tedy začínám sjíždět do nepřelidněných oblastí. Musím ještě prokličkovat mezi lidmi ve sjezdu po červené. U parkoviště většina lidí končí, dále vede nezpevněná pěšina. To zas baví mě, ale pořád tu nějací lidé jsou. Přecijen je to nejhezčí cesta přes Neklid a po sjezdovce k Božímu Daru. Míjím Boží vyhlídku a Boží Dar mám jako na dlani.

Za Božím Darem se vydávám po Ježíškově stezce k Tellerhäseru, tady je nutné se obrnit trpělivostí samozřejmě. Za Tellerhäserem v dlouhém sjezdu po Kaffenberské cestě nad štolou Johannes však už nepotkávám ani živáčka. Po hrubém asfaltu se jede jedna radost, až se nechce brzdit do zatáček. Nicméně auto sem tu a tam zabloudí. Po nějakých neskutečných 8 km sjezdu jsme se dostal pod 700 m n. m. a čeká mě o něco kratší stoupání po asfaltové cestě od Českého mlýna kolem Holubích skalek na Mílov. Nejede se zas tak špatně, chce to udržet tempo a mysl na výši😀 Zpět do nějakých 950 m n. m. ale vystoupat musím, takže je to zas prudší. Na Mílově je podle mě špatně označená ccyklotrasa, ukazatel ukazuje na jinou cestu, než kam vede. Nejel jsem tedy správnou alejí, ale o jednu východnější. Nijak zvlášť to nevadí, ale je to docela dost rozbitá a místy zarostlá lesní cesta. Mě to baví, ale každého by to nemuselo potěšit. Super je to pak kolem Kravího potoka, kde je cesta lepší a je tam dokonce brod. Krásné Háje s  říčkou Černou si užívám v jakémkoliv ročním období, vždy je to tu nádherné a bude i nadále, dokud se tedy nepostaví opodál nesmyslný pískový lom. Stoupání po CT 2004 ale tak příjemné pocity nepřináší, zvláště než se vjede do lesa má nepříjemný sklon a hrubý kamenitý povrch. Kolem dolu Zuzana už to ale jede a pak zbývá stoupání k Bludné. Na neříjemné lidi, co valí svoje zadky od auta zaparkovaného na louce u silnice k Červené jámě, nejsem zvědavý, takže odbočuji vpravo a jedu po cestě K Tetřevovi. Největší davy tedy míjím, dnes totiž svítí sluníčko, to vytáhne paty kde kdo. Po zelené pak už sjedu do Abertam a završím tak těch 55 km s převýšením, které mě tolik překvapilo.




Vyhlídka na Jáchymov nad dolem Svornost

Šlikova věž, Jáchymov

Zřícenina hradu Freudenstein, Jáchymov

Klínovec - rozhledna, vysílač a zřícenina hotelu





Žádné komentáře:

Okomentovat