středa 17. června 2020

Jižní jáma - odklizy Horní Bříza

13. 5. 2020
52 km

Náročnost: Střední
Převýšení: 700 m
Terén: Lesní cesty

Plzeň-Bory - Doudlevecká lávka - Částkova ulice - Stavební stroje - po CT 3 u sv. Jiří - Pecihrádek - Bílá Hora - po žluté silnice u Sence - Druztová - Drahotínský rybník - po místní modré Česká Bříza - po místní zelené Břízský mlýn, Kamenice - Jižní jáma - po NS Horní Bříza kaolinka - Horní Bříza - Dubský mlýn - Ledecký oprám - rozc. Pod Krkavcem - po modré Chotíkovský les - Košutka - po zelené Zámeček - podél Mže CAN - Na Hvězdě - Bory


Dnes plánuji ne úplně dlouhý výlet na severním Plzeňsku, vybral jsem si tedy Jižní jámu u Horní Břízy. Vyjel jsem z Bor k Doudlevecké lávce, následuje stoupání Liliovou ulicí a takhle směrem k Lobzům jsem začal jezdit vnitroblokem mezi Suvorovovou ulicí a náměstím Gen. Píky. Trochu nepříjemné je jezdit ve všední den Částkovou ulicí, na silnici je kolona a na chodnících lidé příliš nerespektují pruh pro cyklisty. Pak už je to zase lepší a navíc Drážní ulicí projíždím ke schovaným garážím, za nimiž ústí cesta do prostoru čekacích kolejí jižního zhlaví plzeňského nádraží. Kupodivu se tu dá projet i na druhé straně a tak se dostávám k Rokycanské ulici. V Těšínské, za čerpací stanicí, sjíždím nenápadnou cestou k řece a podjíždím pod železničním a silničním mostem podél řeky a vyjíždím v Doubravecké ulici. Odtud pokračuji po CT 3 ke sv. Jiří.

Vyjíždím rychlým tempem na Pecihrádek po žluté turistické značce, drží se mě děda na elektrokole, ale nepředjel!😊 Projíždím Bílou Horou mezi baráky a Zručskou cestou. Následuje zpevněná lesní cesta po žluté. Vyjíždím o pár kilometrů dál na silnici mezi Sencem a Druztovou. Všude se tu dost staví, přírody ubývá, ale jedu kousek po silnici na Druztovou a vpravo se dá vjet do lesa. Jednou z více cest vlevo se vydejte, abyste se dostali pěkným lesním singlem do Druztové. Chtěl bych pokračovat nad Drahotínským potokem. Z tohoto směru je složité trefit tu správnou ulici, jedinou, která není slepá. Je třeba mířit k rybníčku Skřivanov a pak vystoupat na pěšinu nad údolím a vede kolem chatových/rezidenčních oblastí beze jména a určení a křižuje silnici Zruč-Chrást. Pak už se pomalu dostávám k Drahotínskému rybníku a stoupám lesní cestou hezkou oblastí po místní modré značce až do České Břízy. Z České Břízy mě pořád mrzí, že musím po silnici k Břízskému mlýnu. Chtěl jsem vyzkoušet, jestli to nejde jinudy, ale nejde. Od mostu přes říčku Třemošná tak jedu po místní zelené nejprve prudce a pak dlouho a táhle nahoru k rozcestí Kamenice.

Zde je malý viadukt (asi se to tu v dohledné době velmi změní bohužel, vykácí se tu obří plochy kvůli obchvatu se sporným významem), který podjíždím, chvíli stoupám po silnici a pak se vydávám vlevo na malou lesní cestu, která by mě měla dovést k Jižní jámě. Vypadá to nadějně, ale pak je tu významný problém v podobě hlavního tahu Z Plzně na Most. Daří se mi jej sice překonat, ač je v zářezu, ale na druhé straně cesta jaksi nepokračuje, což odporuje mapě a tak se dál řídím spíš instinktem. Musím se probojovat lesem, kde to vypadá, že dříve skutečně nějaká cesta mohla být. Naštěstí to netrvá dlouho a cesta se objevuje a já se dostávám mimo "bílé" místo na mapě, to už jsem na dohled k Jižní jámě. Bohužel je tu nějaký odpad (pneumatiky), ale jinak bych tot u popsal jako pěkné lesní jezírko😃

Kaolinový lom se sice rozšiřuje, ale stále je to tu kolem pěkné a já jedu prozkoumat další cesty. Po NS Horní Bříza ke kaolince to znam, ale pak pěšinami kolem nádrže nebo bývalého lomu či co to je nedaleko věžového vodojemu, to mi známé zatím není. Kupodivu hladce projíždím lesní cestou k panelce, kudy sjíždím do Horní Břízy. Projíždím směrem na Ledce a v kopci v první zatáčce odbočuji vlevo přes závoru na cestu k Dubskému mlýnu. Za Dubským mlýnem opět křižuji silnici a zkusím cestu do kopce vlevo před první barákem před Ledcemi. I zde se dá projet, to mám radost. Stoupá se sice dost, ale vyjíždím šikovně u Ledeckého oprámu, stačí asi 300m po silnici na Plzeň a odbočuji vpravo za průmyslovým areálem. Více méně vrstevnicově objíždím Krkavec, dostávám se tedy na západní a pak na jižní stranu kopce, rozcestí Pod Krkavcem a pak po modré nad Chotíkovem k rozcestí Nad Chotíkovským lesem. Všiml jsem si, že krátce na to vede cesta nad Globus, jdu ji zkusit. Je to super singlík, ale úzký a tak je třeba nepotkat nepříklad běžce se sluchátky na uších... Projíždím tak na Košutku, po zelené v této podobě zřejmě naposled projíždím k Zámečku. Už je tu vykáceno pro obchvat (tady se vegetační období dodržovat nemusí). Na Bory se vracím přes lávku přes Mži, po CT 37 k autobusovému nádraží a přes Hvězdu.

Téměř celý výlet po lesních cestách, tenhle květen celkem i prší, tak je v lese příjemně. 52 km, průměrná rychlost 19,7 km/h, ale také nastoupáno přes 700 m.


Jižní jáma
Jižní jáma, Horní Bříza



Žádné komentáře:

Okomentovat