čtvrtek 4. června 2020

Rozhledna Šťastná věž, Spálené Poříčí

28. 4. 2020
62 km

Náročnost: Střední
Převýšení: 950 m
Terén: Lesní a polní cesty

Plzeň-Bory - Doudlevce - Homolka - Slovany - Božkov - Koterov - po CT 31 Starý Plzenec - Sedlec - Šťáhlavy - podél Úslavy Kozel - Šťáhlavice, žst. - Nezvěstice - Žákava - podél Bradavy Spálené Poříčí - Šťastná věž - po CT 2299 Milínov - Pod Lopatou - mohylové pohřebiště Hájek - Svidná - U Sedlecké skály - po zelené Sedlec - po NS Staroplzenecká Hůrka - betonárka - letiště Letkov - paraglide startoviště Koterov - Koterov - Bručná - po žluté Tyršův most - Bory


Krom toho, že jsem se chtěl podívat na novou rozhlednu, zjistil jsem, že by měla vést jakási nová cyklostezka z Žákavy do Poříčí, tak jedem:)

Vyrážím kolem Škodaparku, stoupáním na Homolku, dále na Slovany a zas dolu do dalšího údolí k Úslavě. U Božkovského ostrova se stáčím vpravo na cyklostezku s naučnou stezkou směrem do Koterova. Z Koterova jedu polní cestou podél CT 31. Do Sedlce klasicky přes louku pod rotundou. Do Šťáhlav jsem se snažil projet podél řeky, ale jeden pozemek tomu brání, takže nakonec vyjíždím na hlavní silnici. Později jsem zjistil, že asi po 300 m by bylo možné zase sjet na louku a dalo by se projet do Šťáhlav, ale já už to dojel po silnici. Odtud už jsem měl více stěstí, Úslavskou ulicí se dá vyjet k řece, podél níž vede pěšinka, která mě provedla krásným okolím a vyplivla přímo u mostku do areálu Kozlu.

Zámek nechávám zámkem, pokračuji přes Vymrovku ke trati u Šťáhlavic. Stejně jako bych jel do Milínova, ale místo abych najel na asfaltku, přímo u závory sjíždím na lesní cestu, která následně šplhá ke žluté turistické značce. Po té sjíždím do Nezvěstic. Do Žákavy je nově podél silnice cyklostezka od místa, kde se připojuje pěšina z druhého břehu řeky. V Žákavě se vždy zamotám a tentokrát to nebylo jinak, ubzvlášť, když ta údajná nová cyklotrasa a stezka měla začínat zde. Ve skutečnosti začíná trasa asi o kilometr dál a stezka ještě později. Musí se vyjet po silnici k lesu směrem na Štítov, nenechat se zmást značením CT 2146, která pokračuje právě po silnici, odbočit vlevo a sjíždět po asfaltu do chatové oblasti Babiny. Právě zde pak začíná zmíněná cyklostezka. Naštěstí časem končí asfalt a jede se hezkým údolím Bradavy. Do Spáleného Poříčí to utíká. Projíždím přes náměstí a stoupám na druhé konec města k uzavřené (koronavirus) rozhledně Šťastná věž.

Čas už se nachýlil, musím se rychle začít vracet. Projíždím zpět přes náměstí Poříčí a v Pražské ulici se spojuji s CT 2299. Začíná se prudkým stoupáním ke kapličce. Poté se cesta trochu srovnává, ale vrstevnicově to tedy do Milínova není. Jinak se tu jede pěkně. Po sjezdu do Milínova trochu stoupám, vjíždím na asfaltku směrem do Šťáhlavic, ale na křižovatce cest, kde žlutá odbočuje vlevo, já mířím doprava sjezdem po štěrku, pod Lopatu. Od Kornatického potoka logicky následuje stoupání. Už po kolikáté bojuji s tím, že mapy.cz zobrazují menší cesty velice špatně. Zde to byl zase extrém, který se ovšem pomalu stává pravidlem-cesty jsou v mapě zakreslené tam, kde ve skutečnosti nejsou, naopak jiné chybí a zbytek v podkladech nerozlišuje zarostlou pěšinku od asfaltky pro auta. K tomu se přidala (ne)značená naučná stezka končící uprostřed lesa a tím má tahle navigační výzva zpečetěný neúspěch. Po páté kontrole pozice ovšem rezignuji a prostě to projedu! Nějak jsem se dostal k CT 2154, kde křižuje zelenou, tak mám orientační bod. Už s menšími problémy jsem se dostal lesními cestami (zkratkou) znovu k CT 2154. Po této velké cestě mířím k hlavní silnici na Rokycany, křižuji ji a pokračuji po zelené do Sedlce.

Po NS Staroplzenecká prudce stoupám na Hůrku (431 m n. m.), poté kousek po žluté turistické značce pěšinou v křoví, které je ale viditelně prořezané (díky tomu, kdo to tam zprůjezdnil). Na Merfánku ale nepokračuji, Na Kocandě, kde žlutá odbočuje vpravo, pokračuji rovně a objíždím areál betonárky a lomu ze severovýchodní strany. Cesta je tam horší a špatně se hledá, ale dá se projet až k mostu přes dálnici. Když chci pokračovat kolem letiště, musím jet ještě kousek po hlavní silnici a pak odbočit vlevo. Pod letištěm vede cesta ke skládce, tam nenarušujete provoz a projedete až ke kopci Háje, kde jsou oblíbené vyhlídky. Sjíždím ke startovišti paraglidu nad Koterovem a užívám si sjezd k Úslavě.

Zpět na Bory se vracím přes Bručnou, dále po žluté k Tyršovu mostu a nahoru kolem Gigantu. Celkem 62 km průměrnou rychlostí 20,9 km/h a převýšením 950 m, to jsem byl nějak při chuti:))


Rozhledna Šťastná věž
Rozhledna Šťastná věž, Spálené Poříčí


Žádné komentáře:

Okomentovat