středa 2. prosince 2020

Nevřeňské Pod zemí

9. 9. 2020 

49 km


Náročnost: Střední
Převýšení: 900 m 
Terén: Lesní a zpevněné cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Kopeckého pramen - rozhledna Sylván - Chotíkov - Stráž - Kůští - Čemíny - po modré Košetice, U Červené punčochy, Všeruby - Nekmíř - Kokořov -  Nevřeňské Pod zemí - Ledce - po zelené Krkavec - po červené Strženka - Šídlovský a Třemošenský rybník - Malý Bolevec - Mikulka - Pod Záhorskem
 
 
Nevřeňské Pod zemí, velmi divný název, pořád jsem ho nějak nezpracoval, ale to nic nemění na tom, že to pojedu omrknout. Kdysi jsme tam lezli rourou, loni se tam vybudoval oficiální vstup a konají se prohlídky.
 
Ze Záhorska stoupám k nemocnici Privamed a za ní kolem Kopeckého pramenu, který jsem dosud nedokázal najít, vyjíždím po kraji pole mezi zahrádky a k rozhledně Sylván. Plzeň opouštím Krašovskou ulicí, brzy však odbočuji vlevo na pěšinu na kraji lesa nad Globusem. Jakmile pod Sytnou do lesa vjíždím, odbočuji vlevo a projíždím po menší lesní cestě na kraj Chotíkova. Jedu skrz skoro celou ves a kolem bývalé cihelny stoupám na Stráž. Na vršku odbočuji vpravo a jedu k červené turistické značce, po níž sjíždím k rybníčku nad Kůštím. Mám prověřeno, že cesta odbočující vpravo je průjezdná a tak se po ní vydávám. Vede lesem pod pískovnou a objíždí Kůští. Chtěl jsem tudy projet až do Čemín, což se mi bohužel nepovedlo. Musel jsem se tedy na chvíli vrátit na červenou, ale pak jsem se opět vydal do nepoznaného a do Čemín jsem dojel po pěkné polní cestě více ze severu, než červená značka.
 
Dále pokračuji po modré do Košetic, to je pěkná polní cesta podél Čemínského potoka, zpočátku zpevněná. Modrá se stáčí doprava a nahoru a já s ní, zde je cesta už větší a jezdí tu i nějaká auta. U Červené punčochy křižuji silnici na Karlovy Vary a začínám sjíždět pěkným singl do Všerub. Zde musím asi 200 m směrem na Kokořov, poté znovu na sever neznačenou cestou křižující všerubský obchvat a následně klesající do Nekmíře. Tady stoupám kolem obecního úřadu k lesní cestě vedoucí mimo jiné k vodárně, východním směrem. Na kopečku je rozcestí, kde se vydávám vpravo a vracím se tak k silnici do Tatiné. Tu v podstatě jen křižuji a mířím sjezdem po lesní cestě po zelené turistické značce do Kokořova. 
 
Rozhodl jsem se vyzkoušet malou pěšinu ve stráni nad Nekmířským potokem. Musel jsem si pěkně vystoupat nad Kokořov, pak odbočit na zarostlou cestu vpravo, ale kupodivu jsem projel bez větších problémů až na kraj Nevřeně. Vstup do Nevřeňského podzemí je kousek nad vesnicí, měla by tam vést naučná stezka. Na kole se tam stoupá poměrně špatně, ale nakonec se to dá vyjet... Mrknu na vstup do "štoly", nejsou zde momentálně žádní lidé😊 a pokračuji bohužel sjezdem, který si hned vystoupám. Jedu lesní cestou mezi Stýskaly a Příšovem, ne moc přímo, na východ zpět k zelené turistické značce. Jak vyjíždím z lesa, jsem na správném rozcestí a mohu po zelené pokračovat do sjezdu do Ledec. Abych toho neměl málo, stoupám po zelené i na Krkavec. Do Plzně se vracím po červené, ke Stržence, jež je součástí PR Petrovka a následně po žluté údolím Boleveckého potoka k Šídlovskému rybníku. Projíždím i k Třemošenskému rybníku, křižuji Plaskou ulici, za čerpací stanicí a hřbitovem projíždím k Prokopávce, přes lesík a pole do Malého Bolevce a pak přes poslední kopec, Mikulku, zpátky do Záhorska.
 
Těší mě rozmanitost cest v nedalekém okolí Plzně, kéž by ty lesní a polní cesty zůstaly navždy v dnešní podobě. Celkm 49 km, ale více jek 900 m převýšení! Průměrná rychlost 17,6 km/h.
 
   
 

Žádné komentáře:

Okomentovat