pátek 26. března 2021

Dolanský mlýn

20. 3. 2021
44 km

Náročnost: Střední
Převýšení: 650 m
Terén: Lesní cesty, pěšiny, asfaltky

Plzeň-Pod Záhorskem – Zadní Roudná – Jateční – u sv. Jiří - Újezd – Červený Hrádek – po CT 3 Kyšice, Klabava – Horomyslice – po CT 2159 Nová Huť, Kouřim – po modré Dolanský most (mlýn) – Dolany – Žichlice – Hromnice – Českobřízský mlýn – Česká Bříza – Třemošná – Záluží – po CT 2151 Chotíkovský les, Košutka – Košutecké jezírko – Pod Záhorskem

 

Sice je dneska zima jako pes, ale bez nějakého vyvětrání venku už se to nedá moc vydržet, tak dam nějaký kratší výlet kolem Plzně. Plánuji to hlavně po asfaltkách, abych někde nezapadnul ve směsi bahna a ledu. Kolem pramenů vyjíždím k Zadní Roudné a stavbě východního průtahu. Po Masarykově mostě překonávám Berounku a kolem sv. Jiří stoupám po CT 3 do Újezdu, pak podél Hrádeckého potoka do Hrádku a dalším stoupáním, ve stínu lesa po sněhovém poprašku, na Kyšice. Do Kyšic už cesta klesá a za nimi, stále po CT 3 se taktéž dost sjíždí ke Klabavě. Po jejím levém břehu skrz chatovou osadu a pak po obslužné cestě pro golf mířím do Horomyslic.

Následuje sice nezpevněný a pochopitelně rozbahněný úsek po CT 2159, ale vše můžu spláchnout v brodu při druhém přejezdu meandru Klabavy v Nové Huti. No ale na dalším úseku do Chrástu stejně ještě něco nachytám a pak po modré ve sjezdu k Dolanskému mostu tuplem, takže ta koupačka vlastně k ničemu až tak nebyla😀 Potkávám první a jediné další cyklisty na dnešním výletu, mrknu na Dolanský mlýn s jezem a chystám se stoupat do Dolan. Jezdím po silnicích tak málo, že mi cesta do Žichlic kolem statku Na Mokřinách přijde vlastně nevšední. Jede se proti větru dlouhou alejí, ale celkem mi to utíká.

V Žichlicích za Třemošenkou odbočuji vlevo a zkratkou se tak dostávám do horních Hromnic. Všude pusto a prázdno, ještě chvíli stoupám a v serpentinách ke hřbitovu se už silnice svažuje. Vracím se totiž do údolí Třemošenky. Rozhodl jsem se, že se podívám ke skalce, kde je vyznačen bývalý dřevěný hrádek. Po něm tu nejsou žádné památky, ale pocukrovaná skalka je také pěkný cíl. Moc se nezdržuji a stoupám do České Břízy. Z návsi po místní modré turistické trase vede zpevněná polní cesta ke hřbitovu a později výrazně klesá na kraj Třemošné. Bohužel se tu těžilo, takže kvůli vyjetým kolejím, bahnu, sněhu, ledu a kamení se nedá využít potenciál sjezdu.

Za třemošenským nádražím se chytnu zelené značky, která mě provede bludištěm cest a ulic kolem sportovního areálu k lávce přes obchvat. Tím se vlastně dostávám na kraj Záluží. Lesními cestami, kousek po místní žluté turistické značce dojedu k mnohačetnému rozcestí, kde se vydávám po hrubé asfaltce na západ. Rychle se to stáčí  na jih k CT 2151. Lesem to touto cestou rychle utíká, zatím je to i převážně z kopce. Křižuji zálužskou silnici, za chvíli ledeckou, pak je to dvakrát přes údolíčko, potkávám pár běžců, jinak se po lidech slehla zem😊

Přes Sytnou se vracím stále po CT 2151 na Košutku. Do sjezdu ke Košuteckému jezírku už se mi moc nechce, protože pěkně mrznu. Není vůbec provoz, tak se nemusím zdržovat komplikovaným řešením cyklostezky podél Karlovarské třídy a beru to po silnici. Netrvá to tedy dlouho a už se hrnu do tepla Pod Záhorskem po 44 km v mrazu. Průměrná rychlost jen 19,8 km/h, to jsem tomu moc nedal. Ale zase 650 m převýšení, to je možná vysvětlení.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Dolanský mlýn za Dolanským mostem

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat