čtvrtek 18. března 2021

Buddhistická stúpa Těnovice

23. 2. 2021
64 km
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 900 m
Terén: Asfaltky, polní cesty

Plzeň-Pod Záhorskem – U Prazdroje – seřaďovacví nádraží – Božkov – Koterov – Starý Plzenec – Sedlec – po zelené Svidná – Lipská alej – po CT 2154 Neslívský rybník, Hádek – po CT 2040 Kornatice, Lipnice – po CT 2039 Těnovice – buddhistická stúpa – Spálené Poříčí – po CT 2299 Milínov, Šťáhlavice – dubová alej – Starý Plzenec – po CT 31 Koterov – Velenická ulice – Částkova ulice – Železniční ulice – Na Rychtářce – Pod Záhorskem

 

Extrémně teplé dva týdny v únoru mě vyhnaly po třech měsících na kolo. Vybíral jsem více zpevněné cesty a tak právě kolem Těnovic se to hodí. Sjíždím přes rondel po Rooseveltově mostě k prazdroji a následně za železničním mostem vpravo, do areálu seřaďovacího nádraží a tudy až k Částkově ulici. Na chvilku sjíždím k Úslavě, od střelnice ale stoupám k likérce a po NS Údolím Úslavy mířím na Koterov. Do Starého Plzence jedu po silnici, asfalt jako asfalt, provoz není.

Zůstávám na pravém břehu řeky, do Sedlce jedu Podhradní ulicí a pak přes pořádně šťavnatou louku pod Hůrkou. Čeká mě pak prudké výživné stoupání po zelené turistické trase k Sedlecké skále. Je hodně mokro, taje sníh a místy v lese jsou ještě zmrazky. Za rokycanskou silnicí se situace zlepšuje, na Svidnou vede zpevněná cesta. Na Svidné jedu jen mírně vlevo, skoro rovně, ale není tu asfaltka, jak jsem myslel, takže trochu bahna v tom táhlém sjezdu nachytám. Dojedu až na Lipskou alej, která není ničím významná, krom toho, že má jméno. A je rozježděná od nějaké těžby, takže se brodím bahnem. Docela se tedy těším na pevný povrch na CT 2154, po níž mířím kolem Neslívského rybníku a Hádek. Do Kornatic už vede CT 2040 a v závěru to pěkně klesá, je zima. Projíždím poklidnou ves a začínám stoupat po (v létě) prašné štěrkové cestě do Lipnice. Dnes i vlivem hnojení polí je cesta úplně rozježděná a připomíná spíše bahnotok. Z Lipnice už je to co by kamenem dohodil do Těnovic po nefrekventované silničce. Jen trochu do kopce. O něco víc se to pak zvedá na místní komunikaci přímo k buddhistické stúpě. Oproti mé poslední návštěvě před několika lety je tu navíc parkoviště a několik zákazů. Ale lepší, než kdyby si to soukromý majitel oplotil.

Při obcházení stúpy jsem poněkud vychladl a tak mi dlouhý sjezd do Spáleného Poříčí kolem Šťastné věže (CT 2288) těší o něco méně, než by mohl. Rychle se to ale změní, protože z náměstí po CT 2299 ke kapličce je to pořádná stojka. Do Milínova je cesta opět těžce podmáčená (v pořádku, takový stav už pomalu ani nepamatujeme), takže to moc neodsýpá. Navíc mi začíná střílet řetěz - nepochopitelné, když jsem měnil řetěz s kazetou najednou. Takže tahle kazeta vydrží míň než dobře udržovaný nevytahaný řetěz KMC X10, masakr :-O Musel jsem objet pár močálů, ale tohle je fajn cesta. Z vrcholku Dobšovky ještě přes jedno údolíčko na hřebínek Sváreče a hurá sjezdem do Milínova. Za Milínovem se vyšvihnu ke kopci Kohout a pak se dlouho sjíždí po asfaltce ke trati a zastávce Šťáhlavice. Vsí projíždím na její severozápadní cíp a dostávám se tak zhruba do poloviny dubové aleje vedoucí z Kozlu do Šťáhlav. Červené turistické, podmáčené i v létě, se dnes bojím, takže stoupám po silnici na křižovatku pod Radyní a pokračuji vpravo do Starého Plzence. Vlak jsem samozřejmě chytil jak ve Šťáhlavech, tak zde v Plzenci.

Do Plzně-Koterova jedu po CT 31, tentokrát vystoupám do ulice U Seřadiště, kde už se ruší nádraží a chci projet Velenickou ulicí, o které jsem si dodnes myslel, že je slepá a vede jen k nějakým průmyslovým areálům. Není tomu tak, docela elegantně, ale krajně zanedbanými lokalitami, se tudy dají projet podél trati celé Slovany. Do centra pak jedu Lobezskou ulicí, kolem nádraží do Tyršovy ulice, kde ovšem se zkrátka rozumně projet nedá, takže teda jedu tak nějak blbě po silnici až k fotbalovému stadionu. Poté už můžu po chodníku na Lochotínskou lávku a nahoru do Záhorska.

Docela pěkný výlet pro začátek, 64 km neurazí, 900 m převýšení také nezostudí. Ještě je ale čas běžek, tak bych prosil trochu (tak o 20°C) nižší teploty.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

  

Buddhistická stúpa v Těnovicích

Žádné komentáře:

Okomentovat