úterý 30. ledna 2024

Quicktrip rybníček Na Sklárně - Třemošná

25 km
24. 9. 2023
 
Náročnost: Malá
Převýšení: 400 m
Terén: Lesní a polní cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Mikulka - Malý Bolevec - Košinář - Senec-V Koutě - Orlík - rybníček Na Sklárně Třemošná - rozc. Orlík - Kamenný rybník - kolomazná pec - PR Petrovka - sportovní střelnice - Krašovská ul. - Kopeckého pramen - Pod Záhorskem


Sotva jsme se vrátili z dovolené, už mě zas sluníčko babího léta táhne ven. Nebude to na dlouho, ale už vím kam, udělám si fotku v Třemošné u takové zašívárny mezi průmyslovými areály. Ze Záhorska vystoupám na Mikulku a pak sjíždím k Boleveckému rybníku. Přístup k němu byl omezen vybudováním čtyřpruhové silnice se svodidly s parametry závodního okruhu, postavením valu a zrušením železničního přejezdu. Objíždím to tedy klasicky přes Malý Bolevec, tedy pod elektrickým vedením za posledními domky a pak přes pole do malého lesíku. Od Prokopávky pak po zelené ke Košináři, kde si zpestřuji trasu malou pěšinkou k vodohospodářskému domku. Pak vjíždím do lesa a jedu za nosem. Trpochu mě to tedy stočí k Bílé Hoře, ale kontrolovaně se po pěšinkách vracím do severního směru a stoupám k Senci, lokalitě V Koutě. Skrz vilovou čtvrť projet nejde, takže se vydávám východním směrem k areálu Škoda JS - Orlík. Objedu ho celý a na severním konci projíždím k menší firmě na kraji Třemošné, mezi ní a kolejemi vede pěšinka přímo k takovému zanedbanému rybníčku Na Sklárně. Jak svítí slunko a listy se pomalu zbarvují do podzimu, je to hezká podívaná.

Dlouho se nezdržuji a pokračuji pěšinkou k Revoluční ulici. O kousek dál na východ jsem si naplánoval trasu pěšinkou k vodojemu. Docela hezká možnost, jak se vyhnout obyčejné ulici. Projíždím městem ke sportovnímu areálu, společně se zelenou turistickou trasou překonám obchvat a hned za mostem odbočuji na jih, takže k rozcestí Orlík jedu podél silnice. Dále pokračuji pod vedením vysokého napětí po pěkně zvlněné písčité cestě ke Kamennému rybníku. Trochu se ještě projedu po lesích po pěkných nezpevněných cestách. Po zelené tedy jedu ke kolomazné peci a pak k rozcestí Lány za zálužskou silnicí. Ačkoliv jsem si chtěl zajet ke Stržence, trochu jsem to minul, takže jsem projel po žluté nejen kolem Strženky pěkným singlem přes Petrovskou díru, ale také až na dohle rybníku Ledňáček. Jen asi 200 m před ním se stáčím doprava k modré turistické trase stoupající ke sportovní střelnici a mezi Sytnou a lochotínské sídliště. Projedu po louce do Krašovské ulice, pak k Sylvánu a nezpevněnou cestou mezi zpustlými zahradami ke Kopeckého pramenu. Abych pak završil aspoň 25 km, ještě si to protáhnu ke Geře, než sjedu zpět do Záhorska.

Krátké hezké vyvětrání po nezpevněných cestách, průměrná rychlost 18,1 km/h, takže výlet na hodinku a půl bez dramatických kopců.

 
Rybník Na Sklárně - Třemošná

Rybník Na Sklárně - Třemošná


Žádné komentáře:

Okomentovat