středa 18. září 2019

Hrad Valečov (Mladoboleslavsko)

6. 8. 2019
48 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 650 m
Terén: Lesní cesty, asfaltky

Mladá Boleslav - Radouč - Debř - po žluté Josefův Důl - po červené Bakov nad Jizerou - Veselá - Mnichovo Hradiště - po červené Zásadka - Dneboh - Valečov - po CT MHC Dobrá Voda, Lhotice - Buda - Zájezdy - Studénka - Horní Stakory - Kosmonosy - Staroměstské náměstí


Tak původně jsem si vyhlédl "rozhlednu" Dneboh. Jenže když jsem tam dojel, zjistil jsem, že rozhledna je tak nadsazený název, že i z lavičky vedlejšího občerstvení byl lepší rozhled. A tak jsem jel nakonec na Valečov. A vyrazil jsem tedy na sever přes Radouč, na kraj Debře a sjezdem po žluté do Josefova Dolu. Pokračoval jsem dále po levém břehu Jizery po červené turistické značce technickým singlem, který se párkrát vyhoupne docela vysoko do stráně nad řekou. Touto cestou se vždy rád vydávám do Bakova.

Z Bakova po silničce pokračuji do Veselé, kde jedu mezi trať a dálnici, kde vede polní cesta do Mnichova Hradiště. Po silnici by to bylo šílenství, je to velký provoz... Po průjezdu průmyslovým okrajem Hradiště se dostávám zpět na červenou, zvanou v tomto úseku dokonce "Zlatou stezkou Českého ráje". Přes dálnici k zemědělskému družstvu to je po asfaltu, ale pak už vjíždím do pole a na louku a stoupám k Valečovu kolem potoka Veselka. Červená mě dovede až na rozcestí s modrou značkou, které se sice trochu bojím, je značena jako velmi malá pěšina, ale nakonec ji stejně zkusím.

Vyplatilo se, projedu okrajem Českého ráje a sjíždím k té velké dnebožské slávě, vyhlídce na úrovni třetího patra, z čehož třetí je zavřené a z druhého lze koukat jen jižním směrem na střechu pohostinství 👌. Hned tedy zas stoupám zpět do Zásadky a od parkoviště zkouším jet neznačenou cestou směrem k chatkám za hradem. Objedu si tedy ostroh, na kterém se nachází a přijíždím k Valečovu zezadu. Už jsem tu několikrát byl, obhlédnutí netrvá dlouho. To je dobře, protože domů to není tak úplně co by kamenem dohodil.

Po stejné louce, kudy jsem přijel, ale o pár metrů dál po CT MHC sjíždím do Dobré Vody, odkud vede stará rozbitá, ale nefrekventovaná asfaltka do Lhotice. Ze Lhotice mě pak polní cesta dovede ke Stržskému rybníku, to jest na dohled k Budě. Do sousedské vesnice Zájezdy je to asi kilometr po silničce, jen je na ni třeba odbočit vlevo ze směru na Bakov u rybníku Pátek.

Ze Zájezd se stále nedá využít lesní cesta k Babě, kde jsou popadané desítky stromů. Musím tedy po silnici kousek před Násedlnici a po cestě jak podle pravítka se dopravit k Horním Stakorům. No měl jsem moc času a síly, tak jsem vystoupal k PR Vrch Baba u Kosmonos, abych nemusel tolik po silnici. Na tu jsem se vrátil až kousek před dálnicí. Pak už je nutné projet městem přes Kosmonosy na druhý konec Boleslavi.

Nakonec téměř 48 km s takovou obligátní průměrnou rychlostí 19 km/h a převýšením 650m. Valečov je vždy jeden z těch hezčích cílů:)

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati


Hrad Valečov

Žádné komentáře:

Okomentovat