středa 4. září 2019

Rozhledna Hradišť (Mladoboleslavsko)

24. 7. 2019
49 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 600 m
Terén: Asfaltky, místy lesní cesty


Mladá Boleslav - po červené Vinec, Krnsko - Stránov - Jizerní Vtelno - Stránsko - po CT 8145 Chotětov - Nemyslovice - Zamachy - rozhledna Hradišť - Syslov - Malé Všelisy - po CT 8158 Bezno - po CT 8157 Velké Horky, Strenice, Malé Horky, Rokytovec, hřbitov Vinec - Vinec - po červené Čejetičky - Česana - Mladá Boleslav-Staroměstské nám.

Po třech letech se rád podívám na rozhlednu Hradišť, odkud je to na dohled Máchovu kraji. Kudy jinudy vyjet, než po červené přes Čejetičky podél řeky do Vince a do Jizerního Vtelna. To jest po štěrkové, kousek panelové a běžné lesní cestě. Hlavní silnice na Mělník se opravuje, tak toho využiju a stoupám ke Stránsku serpentinami, kam bych jinak nejel.

Dnes to vůbec bude celkem dost po asfaltu, protože to není úplně blízko. Silnice do Chotětova, to je asi 6 km bez čehokoliv zajímavého, mě moc nebavila, aspoň že tam není provoz. DO Nemyslovic je to o drobet lepší, nejede se pořád rovně, křižuje se hlavní tah na Mělník a pak se vjíždí do opuštěnější oblasti. Z Nemyslovic sjíždím cestou v úvozu k potoku Hluboká a i nadále proti jeho "proudu" s dá jet celkem slušně. Podobných cest je tu mnoho a většinou jsou velmi špatné, ale jestli mě paměť nešálí, tahle ušla, takže jsem projel k silničce s CT 6000 a stoupám do Zamach. Ještě přes jedno údolíčko je nutné jet k pár barákům označovaným jako Syslov a pak polem k aleji vedoucí přímo na západ k rozhledně Hradišť. Sklizeň v plném proudu, takže romantika jak za Máchy, Bezděz v pozadí, no mrkněte na fotky...

Zpět sjíždím do Syslova, kde ale odbočuji vlevo na malou asfaltku vedoucí a posléze sjíždějící mezi Velké a Malé Všelisy. Údolím Košáteckého potoka (je tu i CT 8158) rychle pokračuji k Sovínkám, kam je třeba samozřejmě vystoupat. Tato vesnice je spojená s Beznem, kde u rybníka odbočuji vlevo a po CT 8157 vedoucí po silnici se vracím do Velkých Horek/Malých Horek/Strenic, jsou to spojené vesnice od jednoho konce údolí k druhému. Na dohled je Rokytovec, stáčím se na východ a mířím do Vince. Po silnici to jede rychle a protože neexistuje alternativa, do Mladé Boleslavi se  vracím opět po červené, jen místo kolem Akumy jedu kolem Česany.

Průměrná rychlost 21,3 km/h odpovídá malé terénní náročnosti. 600 m převýšení je v normě, když se nejede na jihozápad.

 Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Máchův kraj

Rozhledna Hradišť, Kadlín

Sklizeň v Máchově kraji

Žádné komentáře:

Okomentovat