pondělí 10. května 2021

Odval ve Zbůchu-Starém Dole

30. 4. 2021
45 km
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 450 m
Terén: Lesní cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Kalikovský mlýn - Techmania - Borská pole - Valcha - Nová Ves - Líňský rybník - Líně - po CT 2271 Červený Újezd - letiště Líně - Starý Důl (halda) - Zbůch - Nový rybník - Líně-vyhlídka - pískovna Tlučná - Vejprnice - Křimice - Radčice - zoo - Pod Záhorskem
 

Mám chuť na kratší výlet a tak se zajedu podívat do Zbůchu na haldu po bývalém uhelném dolu. Zkusím vyšplhat někam nahoru... Je to celkem dlouho přes město, ale hned n začátku se mi povedlo využít pěšinku od Plazy ke Kalikovskému mlýnu, o které jsem si nebyl jistý, zda je průchozí. Od Přemyslovy ulice stoupám klasicky k Techmanii a pak za učilištěm ke kruhovému objezdu na Borských polích. Projíždím areálem ZČU a za garážemi za plochou dráhou odbočuji do lesa na nenápadnou cestu. Tím se dostávám ke trati na Klatovy. Od viaduktu stoupám nad Valchu, pak ji projedu a mířím do lesů kolem letiště Lhota. Motám se zas lesními cestami a pro auta uzavřeným mostem u Nové Vsi překonávám dálnici.

Pokračuji po bývalé silnici a kousek za odbočkou na Líně odbočuji na polní cestu vedoucí kolem Líňského rybníku do Líní. Fouká silný protivítr, takže po CT 2271 do Červeného Újezdu to na rekord není, ale jede se dobře, není tu moc lidí. V Újezdu se vydávám vlevo nahoru a vedlejší cestou se infiltruji do "vojenského prostoru", jak je nasprejováno na prastarých rozpadajících se vratech. Projíždím kolem černé skládky-obrovského vrakoviště a pak za nevyužívanou vlečkou na cestu vpravo na západ.

Využívám první odbočku šikmo vpravo za větší cestou mezi Vodním Újezdem a Zbůchem. Je větší, než jsem čekal a dokonce bez problému projíždím k chatové osadě za Zbůchem a dále pokračuji ve stejném směru po menší polní cestě k hlavní silnici na Folmavu. Když jsem si vyčekal místečko v hustém provozu, ocitl jsem se vlastně přímo pod odvalem z bývalého dolu ve Starém Dole. Měl jsem za to, že je opuštěný, ale pravda je opačná. Mezi architektonicky krásnými, dnes chátrajícími budovami, které slouží jako skládka, v trochu děsivých kulisách projíždím na severní stranu odvalu, kde se dá vyběhnout nahoru na okraj.

Zpět do Plzně se vydávám menší cestou za fotbalovým hřištěm, pak projíždím několika bloky rodinných domů přímo ve Zbůchu, ale vlastně se dá hezky projet na louku na druhé straně, U Vlečky. Naproti přes silnici je průmyslová zóna, za jejímž plotem vede pěšinka ve srázu nad potůčkem k bezejmennému rybníku. Po jeho břehu hojně využívaného rybáři se dá krásně projet na dohled k Úhercům. Po polních cestách je to pak co by kamenem dohodil k Novému rybníku. Od něj stoupám po NS Líňská okružní trasa k farmě u rozcestí Líně-vyhlídka.

Po silnici směrem na Tlučnou překonám dálnici, hned za ní odbočuji vpravo na lesní cestu podél Sulkovského potoka kolem bývalého pískového lomu. Ta mě přes četné louže přivedla k cyklotrasám kolem Vejprnic. Po jedné z nich stoupám polní cestou do vsi, celou ji projíždím, pod krytou lávkou u kostela stoupám do Hornické ulice. Na ni navazuje polní cesta směrem na Vochov a v polovině je možné odbočit vpravo a dojet do Křimic. Křimice opět celé projedu až k zámku a vydávám se k novému parku u Mže, kde už jsem nedávno chválil, že se zřejmě nakonec nebude hloupě asfaltovat, jenže teď se tu zas nějak podezřele vrtá v té jinak bezvadné cestě, tak jsem zvědav, jestli nakonec vyhraje rozum. 

Odtud už je to totiž právě po nekonečných asfaltových rovinkách celkem nuda, ačkoliv se jede podél řeky. Opakovaně velký palec nahoru získává lávka přes Mži za zoo, no a pak už jen vystoupám Lochotínským parkem ke Karlovarské třídě a vracím se do Záhorska.
 


Odval bývalého uhelného dolu ve Zbůchu-Starém Dole


Žádné komentáře:

Okomentovat