sobota 2. července 2022

Vyhlídka nad Střelou - Dolní Hradiště

69 km 
12. 5. 2022
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 1000 m
Terén: Polní a lesní cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - lidickou a Plaskou ulicí Bolevec, Kamenný rybník - Orlík - Záluží - po místní červené Na Bouhoutově - Horní Bříza - kaolinka - po NS Horní Bříza Jižní jáma - Kaznějov - podél Kaznějovského potoka Nebřeziny - po zelené Richardka, Čečín, vyhlídka na Střelu, Dolní Hradiště - Koryta - Dobříč - rozhledna Radost - údolí Dutých hlav - Chotiná - po žluté Žichlice - po zelené U Petra, Nad Drahotínským rybníkem - po místní modré Drahotínský rybník - Druztová - Pod Vysokou - po žluté Bílá Hora - Bolevecký ryb. - po NS Údolím Berounky Štruncovy sady - Depo 2015 - Bory - centrum Plzně - pod Záhorskem


Loni na konci sezóny jsem se už jednou k vyhlídce nad Střelou mezi Nebřeziny a Dolním Hradištěm vydal, ale kvůli krátkému dni jsem nedosáhl cíle. V půlce května by to mělo vyjít lépe. Ze Záhorska stoupám k aleji Svobody a pak po cyklostezce podél tramvaje pokračuji až ke Kamennému rybníku. Směrem k orlíku vyrážím po místní zelené, ale pak sjíždím na přímější cestu více vlevo. Do Záluží je to pak asi po místní žluté trase a aby těch barev nebylo málo, červenou využiji cestou k zálužským chatám a hřbitovu Na Bohoutově, před nímž si ještě od trati musím vystoupat. Za Bohoutovem pokračuji neznačenou cestou, jednou z mnoha, která mě snad dovede k viaduktu v ulici U Stadionu/K Rybníčku. projíždím Horní Břízou a vydávám se do táhlého stoupání k vodojemu, kde končí zpevněná cesta a pak po lesní ke kaolince. Kousek se vracím a pokračuji po NS Horní Bříza, která se stáčí na sever a vede k Jižní jámě. Za ní se naučná stezka začíná vracet, já ale pokračuji rovně na zhoršující se cestu, která se postupně přilbližuje trati a nakonec ji podjíždí viaduktem. Klidnou lokalitou nijak nepřipomínající blízkost města a rozsáhlého lomu sjíždím s radostí, že jsem objevil něco nového.

V Kaznějově chvíli hledám správnou odbočku - ulici Ke Škále, tudy dojedu k ulici Na Důl, na kterou navazuje krásná cesta podél Kaznějovského potoka až do Nebřezin. Podél Nebřezinského potoka po zelené se chvíli ještě projíždí mezi chatami, je tu i pár brodů, pak se ovšem začne stoupat a je to poměrně výživný dlouhý kopec. Kousek za hájovnou Richardka by bývalo bylo možné odbočit na první vyhlídku na Střelu, kam jsem původně chtěl. Nějak jsem si to ale popletl a měl jsem za to, že je až za Čečínem. Tam jsem tedy dojel a až o další dva kilometry později odbošuji vpravo, abych se pokusil najít neznačenou skalku. Kupodivu jsem to odhadl dobře a zděnou vyhlídku vysoko nad Střelou jsem našel poměrně rychle. Řeka je poměrně zarostlá, ale kus meandru přecijen vidět je😊 Vracím se tedy úspěšně na zelenou a přes údolí Lesního potoka se blížím Dolnímu Hradišti.

Musím se začít vracet, takže po silnci sjíždím ke Střele a pak stoupám serpentinami do Koryt. Odbočuji vlevo hned na kraji vsi, za areálem zěmědělského družstva pokračuje prašná cesta do Dobříče. po silnici já nerad, tak stoupám k rozhledně a projedu neznačenou lesní cestou (naštěstí průchodnost loni ověřena pěšky) od jarovského hřbitova. Dnes je to samý hřbitov...😁 lesem se to klikatí, chvílema to vypadá na konec cesty, ale dá se projet k bezejmennému potoku s rybníčkem a od něj vystoupat k Jarovské NS. Po větší lesní štěrkové cestě se pak rychle sjíždí k chatám v "údolí Dutých hlav", které jsou dvě zatáčky před Chotinou. Hned před prvním barákem ale stejně odbočuji na žlutou trasu, která mě proti proudu Třemošné provede po nezpevněné cestě k Třemošnici a poté po starší asfaltce do Žichlic. Odtamtud stouám po zelené na kopec u Petra a po průjezdu lesem na rozcestí Nad Drahotínským rybníkem  odbočuji vpravo na místní zelenou trasu, která klesá k Drahotínskému rybníku. Vyzkouším cestu mezi poli do Druztové. Po poli na jihozápadě obce vede pěšinka k lesíku, to abych nemusel po silnici-projedu k NS po stopách F. Malocha a po žluté se vracím do Plzně, na Bílou Horu.

Ještě mám ale domluvené pivo na Slavii na Borech, tak od Boleveckého rybníku pokračuji po NS Údolím Berounky do Štruncových sadů a pak podél Radbuzy kolem depa 2015 a za nemocnicí na Bory. Zpět do Záhorska pak jednoduše přes centrum, Rooseveltův most a Rondel... Celkem 69 km s novým cílem, mám radost. průměrná rychlost navíc dosáhla 21,6 km/h a to i přes téměř 1000 nastoupaných metrů.
 

Vyhlídka nad Střelou - Dolní Hradiště

Vyhlídka nad Střelou - Dolní Hradiště


Žádné komentáře:

Okomentovat