středa 20. května 2015

Lovecký zámeček Tři Trubky

17. 5. 2015
80 km

Obtížnost: Velká
Technická náročnost: Nízká

Škoda park-Božkov-po CT 2151 a 2157 Švábiny-Kyšice-po CT 3 Ejpovice, Klabava-po zelené Rokycany, Kamenný Újezd, PP Trhoň, Bábovka-Strašice-Tři Trubky-Bílá skála-po CT  2251 Dobřív-po CT 3 Hrádek, Kamenný Újezd, Rokycany, Epovice, Kyšice, Švábiny-Lobzy-Doudlevecká lávka-Bory


Opět jsem vyrazil brzo, někdy před pátou, na takovou menší projížďku na zámeček Tři Trubky. Koukam na mapu řikam si jojo, Rokycany, tam jsem hned, Strašice, hezká cyklostezka podél Klabavy...

Zlatý voči! Ne že by cesta neodsýpala, ale cíl je mi vzdálen 40 km. Kolem Škoda parku jsem se vydal na Slovany a do Božkova, kde jsem se kousek vydal po CT 2127 a pak následně do kopce po 2151, abych dojel k zelené a schovanému průjezdu pod přivaděčem, skvělou to zkratkou ke Kyšicím. Kolem mohutného kaňonu, budoucího železničního koridoru, jsem sjel k Ejpovickému jezírku a pokračoval podél něj po CT 3 do Klabavy. Tam jsem raději zvolil zelenou, která mě dovedla singlem do Rokycan. I za nimi jsem se zelené držel, nejdřív do Kamenného Újezdu podél Klabavy, pak prudkým stoupáním pod Žďár. Krásným lesem po štěrkové lesní cestě přes četná údolí a prudké sjezdy i stoupání jsem se blížil Strašicím poměrně rychle. U hory Bábovka, kterou kdo zdolá, rozhodně žádná bábovka neni, jsem se vydal zkratkou na sjezd do Strašic z důvodu časové úspory. Kupodivu jsem vše trefil, jak jsem měl.

I ve Strašicích jsem se zorientoval a vydal se správným směrem proti proudu Padrťského potoka-překrásné údolí:) Akorát mě trochu mátlo, že v mé starší mapě byla zakreslena na "mojí" cestě žlutá turistická. V současnosti odbočuje hned u vjezdu do Brd někam na severovýchod. Zanedlouho po táhlém, ale příjemném stoupání jsem se objevil u zámečku. Tři Trubky bohužel nelze obdivovat příliš zblízka, ač by to stálo za to.

V plánu bylo být do osmi doma...hmm, to je za hodinu a čtvrt. Tak jsem to napálil. Jenomže to bych to nebyl já, kdybych jel rychlou rovnou nudnou cestou. Otočil jsem to ještě kousek pod zámečkem doleva do kopce kolem vrchu Kamenná. Stoupalo se mi překvapivě dobře, ačkoliv šlo o nějakých 150 m výškových. Ale jelo se po uválcovaném štěrku v pěkném chládku.

Potřeboval jsem samozřejmě na západ, ale přímo žádná cesta nevede, musel jsem tedy dojet na asflatku a trochu esíčkem kolem Bílé skály pokračovat na Dobřív. Jsou tam parádní sjezdy-co jsem si nastoupal, to jsem si sjel. Snad poprve v životě jsem si připadal, že sjíždim daleko víc, než jsem vyjel:)

A že to bylo ze značné výšky, i po CT 2251 do Dobřívi jsem stále markantně klesal:) Pak už jsem nasadil tempo podél Klabavy. Rokycany se mi ale stále nechtěly blížit. To byl ještě Hrádek a Újezd, roztahaný vesnice... Ale tuhle trasu mam rád, projede se i přes rokycanské náměstí a stále po CT 3 se pokračuje až do Kyšic. Stoupání od Klabavy nemam vůbec rád, ale už nebyl čas na nějaké zajímavější dovádění. Opět tunýlkem pod přivaděčem jsem se vrátil na Švábiny. Zpět na Bory jsem to vzal ale přes Rolnické náměstí, kolem bazénu a přes Doudleveckou lávku.

Tak jsem ujel docela neskutečných 80 km, viděl Tři Trubky a ještě s průměrnou rychlostí 24 km/h! To je slušná nálož. Technicky nebylo náročnějšího úseku, zato fyzicky jo, přecijen nastoupáno kolem 1300 m.

PS: Zaslech jsem, že se v těchto místech uvažuje o výstavbě přehrady, to by byla nenahraditelná ztráta jedné z nejhezčích oblastí Plzeňska, tak velmi doufam, že k ničemu takovému nedojde.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Lovecký zámeček Tři Trubky
Tři Trubky

Žádné komentáře:

Okomentovat