pátek 1. května 2015

Velo Test Fest 2015

25. 4. 2014
63 km

Obtížnost: Velká
Technická náročnost: Střední

Slaný-Slaný-Slaný

Po úspěšném loňském ročníku jsem se vydal i tentokrát na Velo TestFest ve Slaném. Registrace ráno proběhla hladce a rychle, byli jsme mezi prvními, co dorazili. Ještě než začali půjčovat kola u Specialized, jsem projel Kellys Stage 90. Hardtail podobný výbavou mému Cube Reaction. Jel dobře, ale rám mi nevyhovoval velikostí. S tím jsem se během dne setkal velmi často, že kolo pro dvoumetrové lidi vůbec nedělají nebo minimálně takové neměli k vyzkoušení.

Okruh se oproti loňsku trochu změnil, nejelo se přes letiště, takže místo 7 km měl něco přes 4 km a navíc byl z poloviny obousměrný. Nejzajímavější části však zůstaly, takže všechno v pořádku. Díky kratšímu okruhu jsem stihl vyzkoušet snad ještě víc kol, než loni, nějakých deset.

Kupodivu nejvíce (20 minut) se čekalo na kolo Specialized, ač si každý předem zamlouval konkrétní kolo. Nějak to překombinovali a moc to nezvládali, vlastně celý den, nejen při dopoledním návalu. Přesto se mi podařilo vyzkoušet u nich tři kola. Hned pro začátek brutální fat bike Fat Boy. Sice pevný rám bez odpružené vidlice, zato masivní gumy, které vyvolávaly skutečný respekt, když jsem někoho dojížděl. Sníh a ani sypký písek dostupný nebyl, přesto se jednalo o nevídaný zážitek. Dále jsem měl Epic FSR, výtečné kolo samozřejmě, nejlepší ze všech, co jsem ten den vyzkoušel. Brain systém skutečně k nezaplacení. Přesto mě neoslnil tak, jako loni, to mi to asi ještě líp nastavili-filtrovalo nerovnosti parádně, ale přitom jsem nebyl jak na houpačce-tomuhle kolu palec nahoru. A pak jsem měl ještě silnici-Venge Pro Race Hyp.Pro mě mírně neskutečné svezení, bohužel silnička nebyla zrovna hladká jako dětská prdelka. No hrozný kostitřas a ani poloha na kole mi moc nevyhovovala, silniční kola mi nikdy neučarovala, na tom se nic nemění.

Ze zvědavosti jsem vyzkoušel i Giant Anthem na 27,5" kolech. Ale byl to stejný propadák jao loni. Ač mi nastavovali tlumiče na moji váhu, od prvního šlápnutí jsem se rozkýval po divoké sinusoidě, která se ustálila až po sestoupení. Nemluvě o tom, že rám XL zřejmě počítá s asijskou ergonomií, já měl kolena u brady. Měřili jsme rám u 29" a je stejný. Když jsme u celoodpružených...cenu za design získává Ghost Riot, něco parádního včetně barvy a grafiky:) I u něj jsem však měl sedlo na maximu a mohlo to být i lepší, nicméně vidle Fox i tlumič parádní, takže konkurent Spešlu. Aby ne, za 120 000 korun nebo kolik. Zhruba stejné pocity ve mně zanechalo i Cannondale Scalpel. Nejsem si nicméně u těchto kol jistý, jestli ospravedlňují obří pořizovací částky. A i u Cannonu typická lefty vidlice mi přijde jako takový samoúčelný výstřelek. Ale budiž... Poslední z bezmotorových celopér jsem zkoušel Meridu One-Twenty, jedinou Meridu, co měli s rámem 21". Tu se mi podařilo píchnout hned pro úvod. Ale byli tam sympaťáci servismani, ostatně jako všude, tak vyměnili duši a ještě jsme pokecali. Sice to nebylo karbonové kolo, ale při jízdě se ta váha nijak neprojevuje. Fox tlumič měl nastavení tvrdosti, ale to přepínání je prostě vždycky otrava.

Přesuňme se k pevným rámům. Krom toho Kellys jsem se zastavil na stánku Rock Machine u kola Explosion 70. Jedno z milých překvapení, rám sednul, cena přiměřená, polepy rámu pěkné. Já bych klidně bral, nemít už stejně dobré kolo doma. Kvůli příliš malému rámu jsem vynechal Focus Raven, který jsem si chtěl loni koupit. Zato jsem vyzkoušel Superior XP 979 CRB v černočerné kombinaci. Zajímavé, leč mírně nudné. Kolo jsem si pochvaloval až na uchycení bovdenů pod rámem, kde jsou nejenže náchylné na poškození, ale i velmi výrazně a rušivě klepaly o rám. Maličkost, která velmi kazí dojem. Těmito porovnáními jsem se ujistil, že jsem loni velmi dobře zvolil Cube Reaction GTC Pro. Kvalitativně skvělá nabídka vyrovnávající se těmto často mnohem dražším strojům.

Na závěr si nechávám odstavec na elektrokolo Scott E-Spark 720 Electric Bike. Sice neměli XL, ale počkal jsem si na nabitou baterku a jel na režim Turbo, největší podpora. Elektromotor pomáhá pouze do rychlosti 25 km/h a to pokud člověk aspoň trochu točí nohama. Starty jsou tedy bez námahy poměrně ostré a táhlá stoupání člověk prolítne ani neví jak, to jsou dvě nejsilnější stránky. Ani jsem nestačil postřehnout vysokou váhu kola. Respektive těžiště je dobře umístěné, kolo pěkně drží na podkladu, tomu pomáhá i celoodpružení. Za nějakých 5 km a cca 100m výškových jsem spotřeboval zhruba pětinu baterky, takže podle mě celkem použitelné. Každopádně silně návykové, jen ten pocit, že si připadá člověk jako stará babka na nákupu:/:D

Celkem poměrně nepozoruhodných 63 km, ale únaven jsem byl dost. Zato nakonec 11 vyzkoušených kol! Propadákem dne pro mě byla vidlice Rock Shox Reba. Byla na většině kolech a na všech byla vyloženě slabá, moje Manitou Marvel je podstatně lepší. Rovněž jsem zaznamenal ústupek ze slávy Sramu. Možná je to náhoda, ale dnes ji mělo tyto komponenty (přehazovačka, přesmykač) snad jediné kolo. Trojpřevodníky už se skoro nedělají, stejně jako 26" kola. Jednopřevodník mě vyloženě nevyhovuje (při rychle změně z kopce do kopce člověk půl hodiny překlikává místo jednoduché změny převodníku) a dvojpřevodník mě mírně omezuje. Letos jsem si krátce projel centrum Slaného a i guláš k obědu byl dobrý. Tak pro příště snad jedině lépe označit příjezdovou cestu do areálu a taky by neškodilo nějaké zázemí (aspoň mýdlo na umytí rukou) a dostatečné zásoby v občerstvení. Jinak velká lambáda:)


Specialized Venge Pro Race Hyp

Specialized Fat Boy x3

Plochá dráha Slaný

Kellys Stage 90

Masarykovo náměstí, Slaný

Klášter Slaný

Ghost Riot

Cannondale Scalpel

Superior XP 979 CRB

Giant Anthem 27,5"

Žádné komentáře:

Okomentovat