pátek 17. září 2021

Skalní věž Velký oltář u Žďáru u Rokycan

4. 8. 2021
64 km
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 1000 m
Terén: Lesní cesty, asfaltky
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Mikulka - Zavadilka - po žluté Pecihrádek - Újezd - ústřední hřbitov - V Pytli - Letkov - kolem hájovny Tymákov - Němčičky - Kamenný Újezd - po zelené Bouchalka - Žďár - po žluté Oltáře, Svojkovice - Volduchy - Osek - Litohlavy - Horomyslice - Dýšina - Černá mýť - Zábělá - Bukovec - po NS Údolím Berounky Plzeň, u sv. Jiří - Zadní Roudná - Pod Záhorskem


Původně jsem zamířil na Žďár u Rokycan, ale cestou se ukázalo, že pojedu ještě kolem dalšího zajímavého cíle, který nemám mezi navštívenými, a sice skalní útvary Velký a Malý oltář. Ze Záhorska jsem vystoupal na Mikulku mezi Biomedem a fakultní nemocnicí a pak jsem sjel k nové okružní křižovatce na východním průtahu Plzně na Zavadilce. Ke sv. Jiří, kde nutně vede většina mých výletů tímto směrem, jsem se vydal přes kopec na Pecihrádku. Lávka přes Berounku je po mnoha odkladech už otevřená, ačkoliv se ještě lakuje. Po široké asfaltce vystoupám kolem ejpovických železničních tunelů do Újezdu, kde pokračuji kolem stavby sídliště dosud ještě pěknou polní cestou k ústřednímu hřbitovu. Kousek pod ním odbočuji vlevo na cestu přes pole a stále podmáčený les k Hrádecké myslivně a za silnicí přes Holý vrch k propusti pod přivaděčem, která je dostatečně velká, aby se jí dalo projet. Tím se dostávám do polesí V Pytli, které projíždím skrz jižním směrem do Letkova.

V Letkově z Lískové ulice v zatáčce na úrovní areálu Pohoda odbočuje lesní cesta, která směřuje k Pohodnici. Opět se trochu brodím vodou a bahnem, na pár metrů se ke mě připojí žlutá turistická trasa, u myslivny však odbočuji na docela špatnou a zarostlou lesní cestu vpravo. V mapě vypadá průjezdná, ale na kraji lesa je třeba pokračovat mezi stromy vlevo, dokud nenarazíte na větší cestu vedoucí k přemostění dálnice a pak sjezdem do Tymákova.

Za Tymákovem klasicky upaluji rychlou polní cestou pod Čílinu. Jak zajedu do lesa, cesta se hodně zhorší, po prudkých deštích z počátku léta je velmi vymletá a větší kameny překáží dál. Ve stoupání to tolik nevadí, protože nejedu 40 km/h. Ve sjezdu do Němčiček byla cesta vždy dost rozbitá, tak to i zůstalo... Zapomněl jsem ve sjezdu odbočit včas, abych nemusel po hlavní, ale je to necelý kilometr po široké silnici směrem na Rokycany, než odbočím doprava a mezi skládkou a výběhem, kde by snad měli být zubři. Tato cesta je také stále stejně špatně prostupná a zvlášť teď v období dešťů tu tečou potoky do takových menších moří. K tomu se přidalo pár popadaných stromů (to už je taková klasika poslední dobou). Až na rozcestí s modrou turistickou trasou se dostávám na pořádnou cestu, ze které vyjíždím na silnici u křižovatky pod Kotlem. Trochu se vracím na Rokycany, ale malou asfaltovou spojkou projíždím přímo do Kamenného Újezdu. Hned naproti přes silnici je nenápadný průchod s mostkem přes nějaký náhon a zadem se tak dostávám k lávce přes Klabavu, za níž pokračuji po zelené. Netrvá to dlouho a za posledním domkem prudce stoupám po kamenité stezce a pokračuji k Bouchalce. Až na rozcestí Žďár-Bouchalka odbočuji prudce vlevo, asi po místní modré turistické trase. To je ovšem jen na chvilku, na dalším rozcestí u přístřešku pro změnu odbočuji vpravo a hned na to zas vlevo, víc do kopce a na horší cestu😁

Závěrečné stoupání na vrchol Žďár je méně dramatické, než jsem si pamatoval, dá se vyjet až ke skalám nahoře. Obhlížel jsem vrchol, jak ho vyfotit, ale asi to je možné pořádně jen z dronu. Mezitím jsem ovšem narazil na obsypané keříky borůvčí, tak jsem se krapet zdržel. Na východ jsou zase stromy napříč, tak tedy jedu na západ. Tedy spíš jdu, na hřebeni to na jízdu není. Pak se prudce klesá, kousek pod hřebínkem je rozcestí, kde turistické trasy odbočuji vpravo. Jenže další úsek je přes totální polom, takže kolo na zádech a přeskakuji kmeny... Všechno je tak polámané, že jsem přešel i rozcestí U Oltářů. Jenže po žluté se stejně nedá moc jet, tak holt jdu pěšky dál. Velký Oltář mě vlastně překvapuje, protože jsem o něm doposud nevěděl. Příjemné zpestření. Jenže ani dál se po mokrých velkých kamenech nedá jet, takže ještě musím strpět pár metrů pěšky, bohužel zde i hodně ztrácím výšku. Kousek dál se to dá krosit přes les, ale cesta je nadobro ztracená, takže jedu někudy lesem, kde si harvestory dělají celkem bezohledně desítky svých cest. O kus níže vyjíždím do hluboké brázdy, která je i místní modrou turistickou. Aspoň se po ní můžu vrátit na žlutou, po níž skrz potoky dojedu až do Svojkovic. 

Přes Žďár mi to dalo zabrat, musím trochu popojet, tak jedu pod dálnici a po cyklostezce do Volduch a Oseka. Je to mírně do kopce, ale odsýpá to. I do Litohlav jedu po silničce, pěkně se kroutí a je zvlněná, bohužel je to trochu nepřehledná a jezdí tu poměrně dost aut. Za Litohlavy si ještě kousek vystoupám směrem na Smědčice a v první zatáčce pokračuji rovně na polní cestu. V lese se cesta trochu motá, křižuji zelenou a pokračuji s jedním zaváháním k CT 2159. Následuje sjezd do Horomyslic a stoupání od Klabavy do Dnešic. Za Dnešicemi letos asi poprvé zkouším projet k zemědělskému družstvu nad Kyšicemi. Zde je to pokaždé jinak, někdy tu jde projet celkem dobře, ale poslední léta to bylo spíš horší. Dnes mě zachránilo, že je pole už sklizené a můžu projet k Černé mýti. Ačkoliv se musím vrátit kousek po silnici a pak odbočit vlevo do lesa, je to lepší, než se vydat po silnici přes Hrádek. Taky už vím lépe kudy kam, takže nebloudím za šera v lese a rychle se blížím k hájovně v Zábělé, která už je za chrásteckou silnicí. Měl jsem radost, že jsem to vzal tudy, projedu kolem Bukoveckého potoka a vodopádu do Bukovce. Pěkný schovaný singl, který ústí pod Holým vrchem, vlastně na kraji Bukovce. Do Záhorska se vracím po NS Údolím Berounky, kolem sv. Jiří, přes Úslavu a Zadní Roudnou.
 
64 km s náhodně objeveným cílem, to je paráda, nečekal jsem, že se dá ještě na Plzeňsku něco takového objevit. 1045 výškových metrů je taky dost. Nejhorší ale bylo nést to kolo na zádech v místech polomů, takže průměrná rychlost 17,7 km/h. 


Skalní útvar Velký Oltář u Rokycan


 

Žádné komentáře:

Okomentovat