úterý 1. listopadu 2022

Čertova kazatelna

39 km
2. 8. 2022
 
Náročnost: Malká
Převýšení: 550 m
Terén: Lesní a polní cesty
 
 
Plzeň-Pod Záhorskem - ZOO - PP Čertova kazatelna - Zámeček - po zelené Radčice, Panna Marie Pomocná, Kyjovský les - Chotíkov - po červené Pod Krkavcem - pískovna Ledce - ledecká silnice - Dubský mlýn - Horní Bříza - Záluží-chaty - po místní červené Na Bohoutově - Velká Lužina - Bílý potok - Třemošná - Na Sklárně - Orlík - PP Doubí/Pupek - Senecký ryb. - Malý Bolevec - Mikulka - Pod Záhorskem
 
 
Dnes jsem zvolil jen kratší výlet, protože vyrážím v půl sedmé večer. Vezmu to tedy k Čertově kazatelně, ale zespodu. Přes Lochotínský park tedy sjíždím k zoologické zahradě a pak musím po silnici až k pískovcovým útvarům. Shora je hezký výhled na pole a na Mži, zdola zas na erozí vytvarované skály. Na chvíli jsem se zastavil u frekventované silnice, pak se kousek vracím a stoupám nad Zámeček do lesa k zelené turistické trase. Právě zde je možné vyjít až mimo les na útes nad silnicí, nejhezčí je to při západu slunce. Uzounký profil obchvatu, který by parametry měl být obchvatem nějaké vesničky v příhraničí už lze podjet. Naštěstí, horem už to moc nejde, protože se začínají stavět protihlukové zdi, obrubníky, pangejty a podobně. Projedu Radčicemi kolem školky a vracím se na zelenou, která vede po asfaltu ke kapli Panny Marie Pomocné. Dál po asfaltce nehodlám jet, volím tedy nejhezčí možnou cestu po zelené a stoupám nad Malesice. Na nejvyšším bodě, u lesa, odbočuji doprava a stoupám k nejvyššímu bodu Kyjovského lesa. Tudy se dostávám ke žluté turistické trase, kterou nicméně využiji jen krátce. I proto, že na polní cestě by mě brzdil kombajn, jsem odbočil na neznačenou cestu mezi poli k lesíku nad chotíkovským hřbitovem. Tam je cest dost, tak sjíždím nad čističku a pak doprava  kolem hřbitova k Chotíkovskému rybníku, pod karlovarskou silnici a podél ní k halám u bývalé lávky. 
 
Z Chotíkova stoupám po červené až k rozcestí Pod Krkavcem, pak jedu kousek podél lesa, ale asi o čtvrt kilometru dál odbočuji doprava na neznačenou lesní cestu vedoucí nad Ledce. Ta vyústí na křižovatce místní zelené a opravdové zelené na kraji lesa pod Krkavcem. Lehce se vracím a po hranici zalesnění snad projedu k silnici. Je tu asi víc cest, žádná není zrovna výhra, ale dostal jsem se, kam jsem potřeboval. Silnice, to není moje, odbočuji zas co nejdříve u pískovny vlevo a směřuji z kopce pod elektrickým vedením k ledecké silnici. Hezký sjezd. Severně od silnice se navíc rýsuje malinká prošlapaná pěšinka a když není tráva po řidítka, tak ji zkusím. Není to žádný zázrak, ale k odbočce na Dubský mlýn jsem projel. Pak už stoupám chatovou osadou pod kopec Špitál. Po polní cestě se přiblížím k Horní Bříze, kousek, přes Březí, projedu po silnici, hned se začínám  vracet na Plzeň, ale za posledním domkem vlevo začíná jeden z nejhezčích singlů v okolí Plzně, takže už se na něj těším... Krásně to po něm odsýpá podél trati až k chatám u Záluží, kde odbočuji vlevo, na sever do kopce po místní červené trase. Ta mě provedla kolem hřbitova Na Bohoutově, přes silnici až k odbočce o 200 m dále, kudy to zkusím k Velké Lužině. Už jsem tu párkrát bloudil a dnes tomu nebylo jinak. Nakonec jsem se ale dostal k větší cestě, která není v mapě nikterak zvýrazněná. Tam už jsem to znal a věděl jsem, že za vrcholkem musím vlevo po kraji lesa, abych se dostal k mostecké státní silnici. Tu jsem jen křižoval a pokračoval v jihovýchodním směru podél Bílého potoka a motokrosové trati po mýtině až k lesu, kde zhruba asi někde končí NS Okolo břehů, která by vás dovedla k rybníku Kvočna.
 
Já ale pokračuji cestou stáčející se na jih a pak do Třemošné. Konečně jsem si navykl na použití hezké pěšiny přes louku na dohled říčky Třemošná. Vyjíždím tedy u hasičské zbrojnice, odkud následuje úsek po silnici kolem hřbitova, za nímž jsou v lese skalní reliéfy, kde jsem byl za covidu. Pak projedu do Školní ulice a měl jsme naplánováno projet kolem nějakého rybníčku. Nemohl jsem to najít, ale s pomocí mapy se povedlo najít zarostlou cestu za závorou, kde je plno nepořádku. Rybníček Za Sklárnou je nicméně útulné místo, bohužel ne moc udržované. Jak vyjedu, jsem už vlastně u areálu Orlík. Za tratí, než bych dojel k bráně Čepra, odbočuji do lesa vlevo a zkracuji si tak cestu k obslužné komunikaci plzeňské výpadovky. To je dobře, protože nějaký ten další kousek nemusím po zpevněné cestě. Po té sjedu k podjezdu, kudy vede místní červená trasa. Ta vás zas dovede k malému propustku pod železnicí a pak podél PP Doubí, kde je skalní útvar Pupek, a k rybníku Vydymáček. Ten je ovšem součástí arboreta, takže za plotem. Senecký rybník ale za plotem není, tak můžete rozjímat o kousek dále. Já se chci vrátit do tmy, takže v tempu jedu přes Malý Bolevec, oklikou přes Zavadilku, protože nikdo není schopen postavit lávku místo frekventované pěší trasy přerušené čtyřproudou silnicí. Aspoň že za protihlukovým valem a do kopce na Mikulku není asfalt😊 Z Mikulky sjíždím k nemocnici a pod novým kampusem LF UK po bezdomovecké pěšince se vracím k židovskému hřbitovu a do Záhorska. No, spoustu nových cest, na to že jsem vyrazil jen na dvě hodinky, paráda. Čekal bych tedy trochu větší průměrnou rychlost, než 20,1 km/h, když to bylo jen necelých 39 km.
 
 
PP Čertova kazatelna

PP Čertova kazatelna, pískovcové skály

 

Žádné komentáře:

Okomentovat