úterý 8. listopadu 2022

Žebrák a Točník - na kole z Plzně

105 km
7. 8. 2022
 
Náročnost: Velká
Převýšení: 1700 m
Terén: Lesní, polní, štěrkové i asfaltové cesty

Plzeň-Pod Záhorskem - Zavadilka - Malý Bolevec - Košinář - Zruč - Druztová - Dolanský most - po modré Chrást - přes viadukt Smědčice - po červené Spálený mlýn - Korečnický mlýn - po zelené Všenice, Stupno - Bezděkov - Na Kalvárii - Radnický potok - PP Radeč - Chotětín - Zbiroh - Týček - po červené Pod Holým vrchem, Točník - hrad Žebrák - Jezevčík - hrad Točník - Točník - Drozdov - Třenice - rozhledna Třenická hora - po zelené PP Studánky u Cerhovic, Pětidomí - Sirá - Těškov - po modré PP Radeč, Habr - Pod Plecháčem - Čihadlo - po žluté Osek - po modré Hudlice - Hůrka - vodní tunely Klabava - po CT 3 Kyšice, Holý vrch - Ústřední hřbitov - Špitálský les - Doubravka - park V Homolkách - Masarykův most - po NS Údolím Berounky Roudná - Pod Záhorskem

 

Volná neděle - mám spadeno na hrady Žebrák a Točník. Už jsem tam jednou na kole byl, ale vyjížděl jsem myslím odněkud z Hořovic, tak to je přecijen o něco blíž. Dnes jsem to naplánoval přímo z Plzně. Čekal jsem, že to bude podobná cesta jako na Zbiroh, nakonec se mi ale povedlo najít cesty, které jsem moc neznal. Nejdřív ze všeho jsem vystoupal na Zavadilku a projel skrz rezidenční čtvrť k Malému Bolevci. Za Košinářem se mi povedlo trefit tu správnou přímou lesní cestu ke Zruči, kterou jsem asi před měsíce hledal. Vystoupal jsem tedy na kraj Sence ke kruhovému objezdu, odkud jsem po silnici pokračoval k odbočce se žlutou turistickou značkou na půli cesty do Druztové. Abych měl trasu přímější, projíždím lesem, který už je součástí PP Berounka, rovnou k Druztové. Nechce se mi tlačit kolo do kopce pod zříceninou Věžka, takže mě napadlo, že by to možná šlo objet od rybníku Skřivanov nad Drahotínský potok a pak se vrátit po okraji lesa zpět na žlutou. Byl to trochu risk, ale projel jsem, sklon cesty se srovnává a blížím se k silnici po které sjíždím přes Dolanský most k vodáckému kempu. Po modré vystoupám k Chrástu, objedu obytnou oblast Polní ulicí a pak přejíždím po železničním mostu vysoko nad Klabavou. Netrvá dlouho a připojuje se k nám červená turistická trasa ze Smědčic. Po ní pokračuji k Telínu, poté sjíždím neznačenou cestou k bývalému Spálenému mlýnu a nádhernou polní cestou podél řeky pokračuji zpět k červené trase. Od Korečnického mlýnu stoupám údolím Korečnického potoka přes Všenice do Stupna. Za Stupnem je bohužel dříve parádní cesta vyasfaltovaná, tak odbočuji vlevo po štěrkem zpevněné (vida, jde to i bez asfaltu) cestě do Bezděkova.

A už jsem v neznámých vodách neznačených cest kolem PP Radeč, snad projedu. Z Bezděkova stoupám k vršku Na Kalvárii, pak bych měl projet lesem k Cihelně. Je to tu jiné, než říká mapa, takže se trochu probíjím něčím, co kdysi asi byla cesta. Zřejmě to jde i objet, někdy vyzkouším. Asi na 300 m vyjíždím na silnici před Sklenou hutí, ale hned z ní zas sjíždím severním směrem. Chtěl bych se dostat k větší neznačené cestě vedoucí na východ. Povedlo se a tak začínám stoupat k úpatí Radče. Nějaký kilometr a půl, možná dva se to docela táhne,  než se to zlomí a začne se klesat. Jedu hezkým prostředím, bez lidí, paráda, utíká to. Jednou křižuji silnici, pak jsem zdolal  kratší stoupání, chvíli jel po zelené, ale pořád jsem se vlastně držel větší cesty svým směrem a nakonec dojel až k Chotětínu. Dál stoupám po malé silničce kolem bývalého pivovaru Švabín pod hradem Zbiroh do obce. V horní části náměstí si dávám svačinku a vydávám se na poslední úsek k Žebráku. Podle mapy to moc nevypadá, do Týčku po červené se stoupá, navíc je to po silnici. V Týčku ale červená odbočuje a hned je to lepší, vyjede se do polí a luk s rozhledem po okolí a to je ten důvod, proč jezdím na kole-klid, krásná polní cesta pod koly, rozhled do krajiny😍 Po červené se k mému překvapení jede opět dobře, převážně lesem. Pod Holým vrchem se na pár metrů připojí na silnici, kde následuje chyták-pro pěší je možná dobré se držet červené, ale pro cyklisty cesta vypadá bídně, lepší tedy o 200 m dál sjet vlevo, vyhnout se špatnému úseku a pokračovat klesající lesní cestou po červené nad Pekelským potokem. Jezdí tu motorky, jinak bez chybičky. Vyjíždím z lesa a hrad Žebrák mám jak na dlani, je totiž v údolí a vykukuje nad domky, protože je postaven na vyvýšené skále. Sjíždím tedy přímo k němu, ale moc nejde vyfotit, ropzhodl jsem se tedy vystoupat na vyhlídku Jezevčík, kde je naprosto dokonalý výhled na oba hrady😊 Na závěr stoupám k Točníku, kde prohází hodně lidí, ale to vadilo spíš až cestou dolů, kde jsou klasicky dva lidi schopni obsadit 8 m širokou cestu. K mému překvapení mají v hradním příkopu medvědy, ale bez poplatku se nedostanete ani na nádvoří. Celý hrad lze aspoň obejít po menší pěšince. Protože mám ještě cestu dalekou, pouštím se brzy do druhé půle.

Sjíždím pochopitelně do vsi Točník a pak po CT 0005 stoupám po silnici, která je zároveň hranicí CHKO Křivoklátsko k Drozdovu. Cyklotrasa vede dál do Týčku, já odbočuji přímo do Drozdova a pak po polní cestě kolem koupaliště do Třenic. Odbočuji do Letné ulice a prudce stoupám k Třenické rozhledně. Rozhlížím se na Cerhovice a pak se vydávám po zelené, která se poněkud špatně hledá, ukazatel je špatně nasměrovaný a cesta vede přes louku, kde není vyšlapaná a na druhé straně není poznat, kam vede. Nakonec jsem si poradil a mohu tak po lesním singlu stoupat na Třenickou horu. Poté pochopitelně klesám docela technickou pasáží, je tu mokro, kořeny a úzký průsek mezi mladými stromky. O kus dál před Pětidomím zas probíhala masivní těžba a dřevo je tu ledabyle poházené tak, že je taky těžké projet. Za Pětidomím projedu po hrázi Dvorského rybníka k silnici a stoupám směrem na Lhotu pod Radčem. V nejvyšším bodě, kde je nějaké zěmědělské družstvo, odbočuji na modrou turistickou trasu do Siré. Neznačenou cestou severně od Sirské hory pokračuji po jejím úpatí. I zde jsem měl strach, jaká cesta tam bude, ale šlo to velmi dobře. O něco později se připojuje žlutá a společně se blížíme Těškovu od lesa, kde se v zimě dá kroužit na běžkách, když je sníh. U hřbitova se dá parkovat auto. 

Modrá trasa z Těškova vede nejprve po silnici, ale na kraji PP Radeč odbočuje na štěrkovou cestu do lesa a kroutí se k Habru. To už se zas dostáváme do oblasti, kde to znám jako své boty, obzvlášť letos, kde jsem ve stoupání k rozcestí Pod Plecháčem už dvakrát umíral, jednou při Fanatikovi a jednou když jsem si trasu nanečisto projížděl😀 Dnes se mi ale jede mnohem lépe a jsem překvapen, že tu mám zařazeny tak o dva převody těžší. Za silnicí do Volduch projedu lesem ke žluté, kudy se to dá valit do Oseka. Do Litohlav odtud vede bohužel málo cest, musím tedy znovu přes Hudlice po modré, ale kolem Kokotských rybníků už jet nechci, takže na kraji lesa odbočuji vlevo. Poté překonám údolí Litohlavského potoka a pak podél lesa s vyhlídkou na Žďár, opět přes silnici, následuje nezpevněná cesta pod chatami pod Hůrkou. Za chvíli jsem na zelené, tak ji využívám na úseku po kořenech. Poté jsme bohužel špatně odbočil. Chtěl jsem přes Klabavu, ale jel jsem lesem nad ní, objel ji a vyjel až na panelce nad vodními tunely na Klabavě. Nevadí, taky hezká cesta, třeba se tu jednou ty cesty naučím poznávat😀 CT 3 podél Ejpovického jezírka už je bohužel celá vyasfaltovaná, ale aspoň vede lesem, tak není rozpálená. Stoupání do Kyšic nemám rád, ale Strava řiká, že jsem tam dnes zajel osobní rekord. No nevim, že bych cítil přebytky energie po těch 90 km, to bych úplně neřekl. CT 3 stoupá ale i za Kyšicemi směrem na Plzeň. Až poté k lesu se sjíždí. Alejí vedoucí paralelně s přivaděčem mířím kolem Hradecké myslivny, za silnicí ještě kousek lesem, pak přes pole a kolem Ústředního hřbitova do Špitálského lesa. Pak už jen přes Doubravku, park V Homolkách, Mohylovou ulicí k Masarykovu mostu, po NS Údolím Berounky na Roudnou a hurá do cíle pod Záhorskem.

Je to tam, 105 km, průměrná rychlost 20,7 km/h, parádní cesty i cíl výletu, počasí se povedlo, jednička s hvězdičkou i při převýšení kolem 1700 m😊.

Hrady Žebrák a Točník z vyhlídky Jezevčík

Žebrák zvyhlídky Jezevčík

Hradní medvěd - Točník

Točník a Žebrák

Žádné komentáře:

Okomentovat