pátek 30. října 2020

Vyhlídka na Škalkách - Nezbavětice

21. 8. 2020 

67 km


Náročnost: Střední
Převýšení: 950 m 
Terén: Lesní cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Roudná -  Štruncovy sady - Plzeň-centrum - Jiráskovo nám. - Vyšehrad - Božkov - po NS Údolí Úslavy Koterov - Ostrá hůrka - Městský les - po žluté Andrejšky - Bambousek - vyhlídka Na Škalkách - Nezbavětice - Šťáhlavy - Svidná - po zelené Pod Sedleckou skalou - Nový rybník - PP Sutice - Tymákov -  polesí Čílina - Ejpovice - po CT 3 Kyšice - Za Doubím - Černá mýť - Zábělá - po červené Holý vrch, Bukovec - MVE Bukovec - po NS Údolím Berounky Doubravka - u sv. Jiří - Jateční - Zadní Roudná - Luční ulice - Pod Záhorskem 
 
 
Pojedu dnes na vyhlídku na Škalkách a chtěl bych vyzkoušet pár dalších cest v okolí Plzně. Vyjíždím na Roudnou a po polní cestě za Černou ovcí projíždím k soutoku Mže a Radbuzy, kde překonávám řeku ke Štruncovým sadům a pokračuji přes centrum Plzně po nábřeží. Ke Koterovu je dlouhá cesta přes město, docela otrava, tak zkouším různé uličky. Jel jsem přes kolem lokality U Ježíška a Jiráskovo náměstí, ale ideální nápad to nebyl, jsou tam samé jednosměrky a velký provoz. O něco lepší je to pak kolem bazénu, kousíček přes Chvojkovy lomy do Částkovy a Lobezské ulice, z níž v zatáčce odbočuji ke trati, podél níž vede malinkatá pěšinka u hradby zahrádky a projede se tak do čtvrti Vyšehrad do ulice Na Vyhlídce. To se mi líbí. Škoda, že se nedá lépe projet kolem areálu Stock Plzeň. Ačkoliv je to možné, prvních pár metrů je sotva schůdná pěšina.
 
Z Božkova vede přes Úslavu asfalt, ale já sjíždím na pěšinku přímo kolem řeky, která tu pěkně meandruje. V Koterově stoupám směrem ke Koterovské, na první kruhovém objezdu odbočuji k průmyslové zóně a projíždím mezi tratí a halami, dokud se neobjeví cesta vedoucí pod dálnici a rychle mizející u nějaké skládky. Já pokračuji po cestě vhodné na trucktrial vzhůru k Ostré hůrce. Když jsem tu jel poprvé, měl jsem za to, že jsem hloupej, že to vůbec zkouším, ale skutečně se tudy dá dostat až k plzenecké silnici. Tu naštěstí jen křižuji a pokračuji pod Radyni, k rozcestí Městský les. Mapu jsem moc nezkoumal, cesta mě dovedla k louce a pak se dalo tak nějak jet podél ní a vyjet na bývalé silnici kousek za občerstvením Krmelec. Po žluté po kořenech pokračuji až pod Andrejšky, pak se stáčím doprava téměř vrstevnicově nad Losinou, k Bambousku. Prosmejčím tu ještě pár lesních pěšin, než se tu postaví obchvat. Kousek po silnici musím jet, ale kus před křižovatkou s hlavním tahem se vracím na lesní cestu vlevo a dostávám se tak k další silnici, na Rožmitál. Odtud vede na vyhlídku a skálu Na Škalkách pouze jedna nenápadná stezka přes hluboký pangejt na frekventované silnici, takže nic moc... Jak ale překonám tuto překážku, zbývá posledních 100 m k cíli. Je tu skutečně pěkný výhled do krajiny a altánek.
 
Do Nezbavětic sjíždím polní cestou, následuje ovšem sotupání zpět směrem na Plzenec. Vracím se po polní cestě až pod Farskou skálu, kde odbočuji na cestičku vpravo z kopce, která by mě snad měla dovést do Šťáhlav. No...bohužel, v cestě stojí soukromý pozemek, takže není chtěno. Objel jsem to sice přes zorané pole, rokli, bažinu a les, ale nestálo to za to. Lepší než se vracet, ale tudy příště ne-e.
 
Ze Šťáhlav mířím do PP Kornatický potok cestou mezi rokycanskou silnicí a cestou na Kozel. Nikdy jsem tu nejel a je to šikovná cesta, ačkoliv zpočátku dost stoupá. U chatek vjíždím do lesa a jedu údolím potoka až na Svidnou. Zde se stáčím vlevo na zelenou turistickou značku. A protože chci k Novému rybníku, první cestou za hlavní silnicí pokračuji vlevo z kopce. Moc velká není, popadané stromy, ale prodral jsem se a teď prostě mířím z kopce a když cesta začne nabírat podivný směr, odbočím. Je tu milion cest. Projel jsem až do Mechové ulice a přes louku do ulice K Jezu. Tam, kde se stáčí do protiproudu, sjíždím na pěšinku překonávající náhon a jedu parádní úsek mezi řekou a náhonem právě k Novému a Starému rybníku. V Sedlci odbočuji do ulice Na Potocích, u PP Sedlecká rokle se stáčím vlevo k Tymákovskému potoku. Pěkný lesní singl mě tudy dovede pod PP Sutice až k rybníku Pod Tymákovem. Do Tymákova od něj vede asaltka.
 
Ještě chci dnes vyzkoušet, jak se dá projet přes Čílinský les, takže z Tymákova vyjíždím směrem na Rokycany a u rybníka na kraji lesa odbočuji vlevo. U dalšího o 200 m později pak na lesní cestu vpravo, která stoupá až k zelené značce. Tu však vlastně jen křižuji a pokračuji přes hřebínek k dálnici. Je třeba po obslužné cestě jet kousek na Prahu, dokud se nedá projet pod mostem na druhou stranu a zarostlou cestou se dostat k Ejpovicím. Sjíždím vsí až k Ejpovickému jezírku, dokonce přímo na břeh nad vodním vlekem a přes kemp se vracím na CT 3. Po té pak i stoupám do Kyšic. Na lokálním vrcholu v půli cesty mezi Kyšicemi a Červeným Hrádkem odbočuji vpravo na cestu, tkerou jsem chtěl už dlouho vyzkoušet. Vyjíždí u zastávky Na Samotě a o pár metrů blíže Kyšicím vjíždím na polní cestu, která by měla vést podle mapy k zemědělskému družstvu v Hrádku. To se nepotvrdilo, tak projíždím už spíše po poli až k areálu nad Dýšinou a ne zrovna přímo dojíždím na Černou mýť.
 
Po nově zpevněné lesní cestě se rychle dostávám k chrástecké silnici, ale pokračuji do lesa k červené turistické značce vedoucí přes Holý vrch prudkým sjezdem do Bukovce. A protože jsem se tuhle nemohl dostat k lávce u MVE Bukovec z bělohorské strany, zkusím to dnes opačně. Dalo se čekat, že budu sjíždět zbytečně, lávka má odmontovaný žebřík, takže ji nelze použít. Vracím se tedy zpět na NS Údolím Beorunky a mířím ke sv. Jiří a pak klasicky přes Masarykův most k Zadní Roudné, pěknou lehce zpevněnou polní cestou k tréninkovým hřištím v Luční ulici a pak Pramenní ulicí zpět do Záhorska.
 
I když to nebylo ve všech případech ku radosti, objevil jsem zase pár nových cest, hlavně ta kolem Nového rybníka mě potěšila. I vyhlídka na Škalkách je hezká, nová silnice povede zřejmě ještě blíže k tomuto místu, než nyní, takže se zhorší podmínky pro rozjímání 😃 
 
 
 
Na Škalkách, Nezbavětice

Na Škalkách, Nezbavětice

 

Žádné komentáře:

Okomentovat