pondělí 2. listopadu 2020

PP Horní Střela - Dědek a Bába u Žihle

23. 8. 2020 

93 km


Náročnost: Velká
Převýšení: 1650 m 
Terén: Lesní cesty, asfaltky
 
 
Plzeň-Pod Záhorskem - po CT 35 Orlík - Záluží - po místní červené Horní Bříza, Modrý kříž - Újezd - Kaznějov - Rybnice - po červené Plasy - Střela - Horní Hradiště - U Šebíkova - po CT Baroko I Mladotice, Chrášťovice - Kalec - Žihle - po žluté Dědek, Bába - Nový Dvůr - Hluboká - Kalec - Velká Černá Hať - Strážiště - po zelené Střela - Ondřejov - po CT Baroko II Vrážné - Korýtka - Lomany - Senný dolík - po červené Krašovice - Trnová - rybník Hamr - Horní Bříza - Dubský mlýn - Nad Ledeckou silnicí - vyhlídka U Záluží - po modré ledecká silnice - po červené PP Petrovka - Bolevec - Pod Záhorskem
 
 
Ano, je to tak, vydal jsem se až za Žihli na jednodenní výlet terénem z Plzně. Sám se toho trochu děsím, ale ono se to poddá😉 
 
Nevymýšlím žádné okruhu, mířím rovnou pěkně na sever přes Bolevec po CT 35. Za Plzní míjím Šídlovský rybník, kolomaznou pec, křižuji Sigmondovu stezku, kde CT uhýbá doleva a já pokračuji lesem rovně. Vlní se to tu, chvíli do kopce, chvíli z kopce, nyní už neznačenou cestou, ale ne na dlouho. Zanedlouho se vyloupnu na místní žluté značce, po níž sjíždím do Záluží. Vlnitou ulicí projíždím na polní cestu vedoucí přes potok Třemošná a pokračuji po místní červené značce do kopce, podél trati, přes chaty a přes les štěrkovou cestou až k hornobřízskému hřbitovu a dále za silnicí až ke keramičce. Následuje dlouhé stoupání po příjezdové cestě ke kaolince a až u rozcestí Modrý kříž mě opouští místní červená turistická značka. 
 
Následuje dlouhý přejezd po asfaltu, čemuž jsem se chtěl lesem vyhnout, ale jak už to tak bývá, žádné mapy mi v tomhle moc dobře naporadí, tak to prostě zkouším. Nejdřív jsem jel moc ke Kaznějovu, pak zpátky a nakonec jsem se málem musel vrátit k Modrému kříži, což jsem sice odmítl, tak jsem se ještě chvíli probíjel zarostlou loukou a po této eskapádě jsem se vrátil na asfatku na dohled od místa, kde jsem ji opustil💩
 
Pokračuji tedy po zelené kolem hájovny Újezd. Je pěkně mokro a začíná tu trochu bahenní lázeň. O něco horší je to pak po NS Kaznějov, kde je ještě menší cesta v bývalém areálu kaolinky. Křižuji různě staré koleje, zřejmě jedu po trase budoucího obchvatu Kaznějova, takže tu do budoucna bude místo parádního lesa beton😟 Přejíždím i silnici na Mrtník, dále už vede skutečně zanedbaná cesta, ale stejně ji zkusím. a nakonec se poštěstilo, projel jsem na louku, ostrým esíčkem jsem se dostal na cestu k Rybnici a kochám se okolím.
 
Za Rybnicí stoupám na sever s tím, že bych měl bez problému narazit na červenou turistickou. Bohužel mapa opět neodpovídá skutečnosti, takže jedu pokud možno po větších trasách a snažím se tak nějak držet směr, ač musím jet cik-cak. Postupně se cesta svažuje, je hodně rozbitá, ale hlavně že se sktuečně dostávám na Svatojakubskou cestu. Do Plas mi to uteklo velmi rychle, asi to bylo i tím, že to bylo stále z kopce a dalo se to valit.
 
V Plasích u Pekla jsem se nechal zmást spoustami odboček a podivným značením, takže jsem si zajel na most u hřiště místo u Zátiší. No...mám už dost najeto, cíl v nedohlednu, tak jakýpak bude ten kopec do Horního Hradiště-hm, brutální. Naštěstí ale po asfaltu, tak se jede celkem zlehka. K rozcestí U Šebíkova si zkracuji cestu po polňačce místo toho, abyc jel po silnici přes Žebnice. Dá se tu jet, ale pár míst je bahnitých. Za Trojanovským potokem začínám sotupat po CT Baroko I k silnici a pak už mě čeká pěkný sjezd do Mladotic a po menší silnici přes údolíčko do Chrášťovic. Tady nemám moc promyšlenou cestu. Po silnici se mi nechce a lesem to vypadá bídně. Samozřejmě zkouším cestu lesem směrem k rybníku Flusárna. Jisté je, že musím hodně stoupat, jedna cesta ovšem, zdá se, vede k samotě a druhá mě dovedla do neprostupné rokle. Na třetí pokus tedy zkouším dojet k samotě a projet dál, což se kupodivu daří. Mohu tedy na lukách u Kalce odbočit vpravo a k lesu zamířit po CT Baroko I, nicméně pak se stáčím více na sever, než CT, serpentinami sjíždím k Pohořovskému potoku a pak pěknou lesní cestou pokračuji k prvním domkům patřícím k Žihli. Zbývá poslední půlka kilometru na hranici lesa, která zároveň tvoří hranici PP Horní Střela, a dojíždím na rozcestí Žihle - pod lomem, kde začíná žlutá turistická značka.
 
Obával jsem se sjízdnosti okruhu po balvanech Dědek a Bába, ale ukázalo se, že to jde, i když je to samozřejmě techničtější. Je to tu nádherné, udělejte si sem určitě někdy výlet. Ke skalnímu městu už se nevydávám, tam to není průjezdné, co si pamatuji z dob dávno minulých, kdy jsme tu měli soustředění. Po asfaltce tedy jedu do Nového Dvora. Pro cestu zpět není tolik variant, jedu po cestě, možná trochu silničce do Hluboké, přes Kalec zvlněnou krajinou nad Střelou do Velké Černé Hatě a zajímavé to začíná být až ve Strážišti. Tam se totiž vydávám po zelené střemhlav dolů k řece.

V říční nivě v hlubokém údolí jsem nějak zelenou ztratil, jestli tam byla značená, ale dojel jsem k lávce, zkrátil si cestu skrz louku v meandru a zase se vrátil na levý břeh na zelenou. Zde začínají chatky patřící asi k "Mladoticím-zastávce", zandlouho křižuji řeku naposled a pak i silnici a pouštím se do prudkého stoupání po asfaltce do Ondřejova. Když už jsem zpět ve 450 m n. m., odbočuji po CT Baroko II a přes údolí mířím do Vrážného po nové asfaltové stezce. Protože chci do Loman, opuouštím Baroko II a jedu do Koryt, odkud kousek sjíždím směrem na Plasy, ale necelý kilometr za vsí odbočuji vpravo na polní vymletou cestu. Lomany poznávám až na křižovatce. Trochu vyděšený jsem, protože jsem tu jednou nebo dvakrát byl a bylo to pekelně daleko z Plzně. Dnes už jsem přecijen velký kus ujel z nejvzdálenějšího místa a jsem teprv tady?😨

Z Loman jedu kousek po žluté do brutální stojky, ale na vrcholku odbočuji vpravo a vydávám se na jih k Sennému dolíku. Naštěstí projíždím bez větších navigačních a terénních problémů. Trasa červené turistické značky se zřejmě měnila před pár lety, když se rozšiřoval lom, protože mám za to, že už jsem ji jel, ale tuhle trasu, co projíždím dnes, neznám. A je parádní, sice lesem, spíše singly přes kořeny, ale po vystoupání na Jezevčiny (507 m n. m.) převážně z kopce. V Krašovicích si tak přeji, aby tento úsek ještě nekončil😍 A on vlastně nekončí, podobná cesta vede i po levém břehu Bělé do Trnové a pak i kolem rybníku Hamr od fotbalévého hřiště v Trnové. Po NS Horní Bříza už jezdí chataři auty, ale pěkně to tam odsýpá. Projedu Březí a mojí oblíbenou cestou se dostávám k Dubskému mlýnu.

Po ledecké silnici jedu asi kilometr, než sjedu po místní zelené značce na jih k rozcestí Nad Ledeckou silnicí, pak kousek po místní žluté na vyhlídku u Záluží, poté zas po modré k odbočce od silnice na Krkavec, kde silnici také přejíždím a za chvilku se připojuji na červenou turistickou značku. Ta mě přivádí na PP Petrovka na kraji Plzně a ke sportovní střelnici. Domů se vracím přes Bolevec a po Lidické.
 
Nádherný výlet, téměř stovka kilometrů, okolí Střely je zkrátka jistota, poctivých 1650 m nastoupáno a průměrná rychlost 19,3 km/h. 
 

Balvan Dědek u Žihle

Balvan Bába u Žihle


 

Žádné komentáře:

Okomentovat